Det er nå klart at saken mot sjefen for de fylkeskommunale elevboligene i Alta, Bjørnar Bruer, har kostet fylkeskommunen 5,5 millioner kroner. I tillegg kommer menneskelige omkostninger og omdømmetap etter at fylkeskommunen ifølge tingrett og lagmannsrett har slått fast at fylkeskommunen urettmessig har forfulgt Bruer med gjentatte forsøk på å konstruere grunnlag for avskjedigelse gjennom både anmeldelser og framsatte påstander.

– Slik jeg leser lagmannsrettens dom er den ikke entydig. Det er gjort feil på begge sider. Det er påvist illojalitet, men fylkeskommunen har gjort de største og mest graverende feilene. Samtidig har det aldri vært noen reelle muligheter for meg eller andre på politisk nivå å gripe inn, sier hovedutvalgsleder Johnny Ingebrigtsen til Altaposten.

Ble slått alarm

Altaposten ble kjent med at Johnny Ingebrigtsen personlig ble informert om at det var svært bekymringsfulle trekk ved det psykososiale arbeidsmiljøet ved Alta videregående skole, og hvor Bruer-saken kun var en av mange. Ingebrigtsen ble kontaktet av en person med solid faglig kompetanse på området og bedt om at det fra politisk hold ble tatt nødvendige skritt for å få i gang en prosess som kunne ivareta arbeidstakere, men også sikre et arbeidsmiljøproblemene ikke ville ramme elevene. På direkte spørsmål i dag avviser ikke SV-politikeren at han fikk sterke oppfordringer om å få igang en prosess.

– På bakgrunn av advarslene og det du vet i dag, angrer du på at du ikke gjorde noe?

– Det er ikke riktig av meg å svare at jeg angrer, for det har jeg ingen grunn til. Jeg og andre politikere i fylkeskommunen hadde ingen reell mulighet til å gripe inn. Vi har delegert personalansvaret til fylkesrådmannen, og må stole på at han i en slik situasjon sørger for at lov og regelverk følges, og at avtaleverk og nedfelt praksis i behandlingen av personalkonflikter brukes. I dette tilfellet har det ikke skjedd, og vi politikere må sørge for at vi lærer og at det ikke skjer neste gang.

– Når tilliten fra politikerne er brutt på den måten vi ser her, er det da ikke naturlig at det medfører konsekvenser for de ansvarlige ved skole og fylkeskommune?

– Denne saken bør ikke få noen konsekvenser for enkeltpersoner, men vi må sørge for at systemet lærer av det som har skjedd.

– Vil du gripe inn dersom det oppstår en lignende personalkonflikt?

– Nei, den nye kommuneloven som nå kommer, definerer enda sterkere at personalansvaret skal være hos administrasjonssjefen, i vårt tilfelle fylkesrådmannen. Politikerne må holde hendene fra fatet, slår Ingebrigtsen fast.

Litt her og der

Altaposten har tidligere anslått at prislappen på Bruer-saken ville beløpe seg på noe over fire millioner kroner, da advokatutgiftene kom på nærmere 3,7 millioner. Summen skulle altså vise seg å bli langt over dette. Samlet utgjør dette 5.529.866 kroner.

– De totale kostnadene for fylkeskommunen etter to rettsbehandlinger er på 5.529.866 kroner, sier økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth i Finnmark fylkeskommune til egne nettsider. Det er også klart at kostnadene føres på Alta videregåendes regnskap for 2016.

– Jeg er blitt orientert om at det rent regnskapsmessig er anledning til dette. For meg er det viktig å understreke at ekstrakostnadene ikke skal få noen konsekvenser for linjetilbud, klasser, kapasitet eller andre tilbud som kan ramme elevene ved Alta videregående skole, klargjør hovedutvalgslederen.

– Kan du forklare alle som ikke forstår at millonkostnader må hentes et sted fra, og at utgiftene ikke får konsekvenser?

– Jeg kan ikke alle detaljene i dette, men det er sånn at fylkeskommunen alltid har noen buffere for å takle uforutsette utgifter. Disse mulighetene bruker vi nå.

– Så din forklaring til blant annet FD om at millionene skal hentes «litt her og litt der samt fra fond» er beskrivende?

– Ja, på nåværende tidspunkt er det det mest presise svaret jeg kan gi, men det vil komme en detaljert oversikt fra administrasjonen i løpet av kort tid, lover altså Johnny Ingebrigtsen.