Ap-politiker Ernst Berge, som i flere år har arbeidet for å få til industriaktivitet i Nuvsvåg, tror Loppa vil bli første kommune i Finnmark med et landbasert oppdrettsanlegg.

Først i Norge?

Industriområdet i Nuvsfjordbotn gjennomgår nå regulering og Berge mener området vil ligge klart for utbygging og etablering av oppdrettsanlegg på land allerede i 2018.

– Det er dette vi går for, og sammen med Alta kommune som  jeg er sterk tilhenger av at vi skal slå oss sammen med, tror jeg det skal bli mulig for oss i Loppa å få landets første  landbaserte miljøvennlige lakseoppdrettsanlegg, nettopp på det nye industriområdet i Nuvsvåg, sier Berge, som har væt prosjektleder for industriutviklingen gjennom flere år.

Flere aktører

Sist uke konkluderte ordfører Steinar Halvorsen med at Norway Royal Salmon (NRS), som kommunen har brukt mye tid på å pleie med tanke på mulig smoltanlegg i Nuvsvåg, hadde valgt å etablere et smolthovedkvarter i Karlsøy i Troms.

– Det betyr ikke at vi har gitt opp å satse. Nå er det en vei å gå med å få industriområdet regulert så stort som mulig, og vi jobber allerede med flere aktører etter at NRS sa takk for seg. Det er foretatt grunnboringer allerede, hvor vannforsyningen vil være optimal og hvor det skal gjøres ytterligere arbeid i samband med reguleringsplanen. Det gir håp for framtida. I Nuvsvåg har det vært utfordringer knyttet til både arbeidskraft og logistikk, men vi er mange nå som har bedre tro enn tidligere, fastslår Ernst Berge.

Egen veigruppe

Bakgrunnen for Berges optimisme er det han selv karakteriserer som mulighetene for en veiløsning. Formannskapet i Loppa valgte sist uke en ny arbeidsgruppe som skal se på mulighetsstudie for veiløsning til Nuvsvåg og Vestre Loppa.

– Dette har jeg arbeidet med i mer enn fire år. Tidligere er det ikke gjort noe fra kommunens ledelse, mens dagens ordfører Steinar Halvorsen har løftet saken og ønsker at det skal jobbes for løsninger. Jeg er selv valgt  med i gruppa for mulighetsstudien, der ordføreren, Arne Rotnes, Berit Land og Ingvi Luthersson er oppnevnt som medlemmer. Vi skal nå legge til rette for videre utredninger og Loppa skal legge til rette for de aktørene som vi nå er i samtaler med, sier Berge.

Optimismen råder

Ernst Berge sitter i kommunestyret for Ap. Han har ingen planer om å forlate partiet til tross for uenighet internt, men han er helt klar på at han mener Loppa trenger hjelp fra Alta kommune til utvikling av landets første landbaserte oppdrettsanlegg.

– Det kan selvfølgelig hende vi kan klare dette selv, for det er optimisme i Vestre Loppa nå. Vi har kontakt med interessenter som vurderer Loppa og Nuvsvåg som alternativ for etablering og jeg tror det vil være landbasert lakseoppdrett i Loppa kommune i 2020. Såpasss stor tro har jeg på dette prosjektet, sier Ap-veteranen. Han slår fast at Tomren Fish i Tomrefjorden i Vestnes allerede har prosjektert et fullskala landbasert anlegg.

Nettstedet Kyst.no beskriver prosjektet med en investering på 400 millioner kroner som et anlegg hvor fisken skal ha økologisk profil, der fisk fra anlegget skal slaktes hver dag med rundt 20 tonn daglig. Anlegget som Tomren skal bygge skal bruke bare ferskvann, som skal saltes opp, noe som i følge Kyst.no vil gi optimale forhold for fisken.

GAMLE PLANER: Det er oppnevnt en egen prosjektgruppe som skal løfte veikravene. Foto: Arkiv