Familien mener mange av rutinekontrollene kunne vært i Alta, men de har ikke fått tilltatelse til å anvende jordmor i Alta.

– Når vi må til Hammerfest en gang i måneden med babyen, med stengte veier og kolonnekjøring, er det en stor belastning. Sist vi kjørte ble veien stengt. Da måtte vi kjøre indre riksvei og turen på 40 mil tok 11,5 timer, forteller faren til Altaposten.

– Vi har vært 4-5 turer bare siden november, opplyser han.

De har også fått time hos barnelege i Alta, før sykehuset har måttet avlyse timen. Ny time blir satt opp i Hammerfest.

– Nå sist sa de at de måtte avlyse på grunn av en feil, sier han.

Se svaret fra Finnmarkssykehuset lengre ned i saken.

Også i svangerskapet

De har også måttet reise til Hammerfest en gang i måneden gjennom hele svangerskapet og flere ganger etter at babyen er født. Det blir ganske mange turer til sammen, gjennom hele vinteren og i all slags vær.

– Det er unødvendig mange turer, mener vi. Det må da være mulig å få tatt noen av disse kontrollene i Alta. Vi synes det er rart at vi ikke kan få ny time i Alta når de avlyser. Vi lurer også på hvordan disse ombestillingene vises i statistikken? Ser det ut som om folk ikke benytter seg av spesialisthelsetjenesten i Alta, spør faren.

Familien har hatt mange timer på Hammerfest sykehus. Først gjennom svangerskapet til mor, der de måtte dit en gang i måneden.

– Hun måtte på kontroll hver 14. dag, og annenhver gang måtte hun til Hammerfest. Jordmoren vår tilbød seg å gjøre de samme målingene, og sende resultatet. Men nei, det var ikke snakk om å slippe å reise, sier han.

Turer med babyen

Etter fødselen ble det nye turer, med en baby som trenger ekstra oppfølging. Nå opplever de at også enkle veie- og måletimer blir flyttet til Hammerfest.

– Alt dette kan tas i Alta. Det er unødvendig at vi må til Hammerfest også. Er det avvik, vil jo helsesøsteren si fra. Det er jo også helsesøster som veier og måler i Hammerfest. Dette er dumskap og sløsing med tid og penger. Det er en stor belastning for oss. For kona mi gjennom svangerskapet, og nå med babyen, men også for resten av familien som er hjemme. Det er også dårlig økonomi med tapt arbeidsfortjeneste og reisekostnader. Og det er ikke særlig gunstig for arbeidsgiveren, sier han.

Avlyste på grunn av «feil»

Han forteller at både hans egen familie, og andre han har hørt om, har fått avlyst timer i Alta.

– Timen blir avlyst etter en stund. Og de får ny time i Hammerfest. Jeg lurer på om dette er med på å kunstig opprettholde et visst antall pasienter i Hammerfest?

– Jeg lurer også på om det ikke vises på statistikken, at vi egentlig skal ha time i Alta?

Han er redd det taler dårlig for Altas del, om det ser ut som om tilbudet ikke blir brukt.

– Jeg spurte om grunnen til at timen ble avlyst, og da sa de det var gjort en feil som gjorde at legen ikke var i Alta og kunne ha den timen. Jeg lurer veldig på hva slags feil det kan være, sier faren.

– Mistenker du at Finnmarkssykehuset ikke sender spesialister til Alta som de skal?

– Jeg vet jo ikke. Men hadde spesialisten vært her i Alta, hadde nok timen bestått, mener han.

 Glad for hjelp

– Vi er i utgangspunktet glade og fornøyde med at vi får hjelp, og god oppfølging. De er veldig flinke på sykehuset. Men sånne enkle kontrolltimer, synes vi det er hinsides at man skal sendes til Hammerfest, sier han.

Ofte når de kommer til sykehuset, etter å ha kjørt kolonne og trosse vær og vind med babyen, så kommer de til sykehuset bare for at barnet skal bli målt og veid.

– Om alt er i orden, så er det bare å starte på hjemturen. En helt unødvendig reise, spør du meg, sier han.

Han mener det hadde vært mye større trygghet for dem at en og samme person her i Alta hadde målt babyen hver gang, siden to personer ikke måler helt likt.

Han er så oppgitt over alle turene over fjellet, som går så mye ut over hele familien.

– Det er greit hvis de har en grunn til at timen avlyses. Men de må da kunne sette opp en time her i Alta. Det er et høyt spill å kjøre over fjellet med en liten baby, ofte bare for å måle og veie. Vi må jo pakke bilen med fullt utstyr i tilfelle vi blir stående fast. Jeg vil tro at det er såpass mange som har behov for disse tjenestene at det må være billigere å gjøre det her. Jeg synes de kunne vært mye flinkere til å jobbe på tvers av grensene, samarbeide mellom sykehus og kommunehelsetjeneste. Og spesialistene kunne utvidet med en dag til i Alta. De får det nok til, hvis de snur godsida til, sier faren.

Skylder på sykdom

Finnmarkssykehuset opplyser at sykdom har gjort at timer hos barneleger har blitt avlyst.

– Det er ikke noe ønske om at pasienten skal reise til Hammerfest uten grunn. Det er faktisk en fordel for legene å ambulere, da jobber de mer effektivt, sier kommunikasjonssjef  Ivar Greiner ved Finnmarkssykehuset.

Det er overlegene ved barneavdelingen ved Hammerfest sykehus som ambulerer.

Når legen er syk

– Dersom det skjer endringer som reduserer bemanningen for en kortere periode, må de prioritere sykehusets basisoppgaver, og poliklinikkene nedprioriteres. Men vi prioriterer poliklinikk i Alta og Kirkenes framfor poliklinikk i Hammerfest, forsikrer han.

Informasjonssjef Ivar Greiner i Finnmarkssykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset

– Nå har vi vært nødt til å avbestille timer i Alta på grunn av sykdom. Vi ambulerer i Alta med en dag i måneden, forklarer Greiner.

I år var det planlagt 45 dager med barneleger i Alta, som skulle gi tre eller fire dager hver måned.

– Dersom det skjer endringer som gjør at den planlagte uka ikke blir gjennomført, gjør legene  vurdering: Kan barnet vente, eller bør barnet få behandlingen tidligere. Kan det ikke vente, gis det time ved barneavdelingen ved Hammerfest sykehus, sier han.

– Hva med mindre, enkle kontroller?

– Vi gjør enkle kontroller i Alta når vi har ressurser til det.

– Men kunne de ikke vært gjort lokalt av kommunehelsetjenesten, som kan sende resultatene videre?

– Når det gjelder veiing og måling av barn i magen, handler det om mer enn vekten. Vi sjekker også andre indikatorer, som blodstrømmer, med mer. Det handler også om tilvekst og trivselsforhold og en medisinsk vurdering av nåværende og fremtidig helse til barnet, forklarer Greiner.

Noen må på sykehus

Han sier det samme gjelder for gynekologiske pasienter.

– Noen kan behandles i Alta, mens noen blir vurdert som nødvendig å følge opp ved sykehuset av hensyn til mor og barns sikkerhet, forklarer Greiner.

Når det gjelder å sette opp ny time i Alta dersom legen ikke kommer seg dit, er ikke det så lett.

– Ambulerende spesialister jobber også andre steder, og kan ikke avlyse andre avtaler for å ta igjen tapte dager, slår han fast.