Tidligere var det ikke lov å «importere» smolt til Finnmark. Spesialinspektør hos Mattilsynet i Finnmark, Sofus Olsen, sier bestemmelsen som tidligere gjaldt om ikke å tillate smolt til anleggene i Finnmark, hvis den var produsert ved anlegg sør for Andsnes (fylkesgrensa til Troms), ikke lenger gjelder.

Effektivisering

– Denne bestemmelsen gikk ut på dato for flere år siden og er ikke bare en sovende bestemmelse, den er død, sier spesialinspektøren.Olsen sier Mattilsynet fraråder oppdretterne å hente smolt sørfra. Etter den oversikt han har, ble det i fjor ikke hentet smolt og satt ut i Finnmark fra anlegg lenger sør enn i Nordland.

– Vi i Mattilsynet kan ikke pålegge oppdretterne å ikke hente smolt sørfra, men der hvor det har vært påvist PD (panchreas disease), er det ingen som ønsker å hente smolt fra og øke risikoen for sykdom i sine anlegg. Vi har for liten smoltproduksjon i Finnmark i dag og det vil vi ha ennå i mange år, sier Sofus Olsen til avisa. Han påpeker at kortreist smolt gir mindre fare for sykdom, eller smittespredning, samtidig som alle typer av effektivisering synes å øke sykdomsrisikoen.

Satser lokalt

Grieg Seafood Finnmark AS som hadde det siste kjente sykdomsutbruddet med ILA-virus ved sitt anlegg i Hammerfest har en klar strategi om å produsere smolt selv.

Samfunnskontakt Roger Pedersen sier at det er Griegs intensjon å stå for mest mulig av smoltproduksjonen selv.

–  Det er helt klart et ønske at vi skal produsere smolten selv i framtida, sier Pedersen.

Oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS) kunne i går fortelle til nettstedet Intrafish at deres nystartede selskap NRS Settefisk har søkt NVE om konsesjon for bygging av et settefiskanlegg i Karlsøy i Troms. Dette anlegget skal være et såkalt resirkuleringsanlegg med en kapasitet på 10 millioner settefisk på 200 gramsstørrelse fortalte settefisksjef Ole Christian Norvik i NRS til Iatrafish.

Flere utbrudd

Da bestemmelsen om å nekte oppdretterne å sette ut smolt fra anlegg som ikke ligger i Finnmark ble skrotet, økte sykdomstilfellene i oppdrettsanleggene. De sist kjente tilfellene lokalt er ved Cermaq sitt anlegg i Langfjorden i Alta, hvor man i to omganger på grunn av sykdom har måttet legge lokaliteter brakk etter utslakting og desinfisering. Det siste tilfellet med utbrudd av ILA-viruset i regionen var ved Grieg Seafood sin lokalitet Kleppenes ved Hammerfest, der arbeid med utslakting og brakklegging pågår for fullt.

Her er det Mattilsynets regler som gjelder og de har laget en egen forskrift som detaljert forteller hvordan oppdrettsselskapet skal gå fram. Blant annet er det bestemte regler for transport som dette: «Transport av levende laksefisk som ikke skal til bestemmelsessted i bekjempelsessonen skal så vidt mulig gå utenom bekjempelsessonen. Transport av levende laksefisk i eller gjennom bekjempelsessonen skal godkjennes av Mattilsynet. Ved smolttransport og transport av slaktefisk gjennom bekjempelsessonen skal Mattilsynet varsles på forhånd med opplysninger om navn på båt, passeringstidspunkt og leveringssted», heter det.

– Viktig arbeid

Direktør Tor Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) sier det er kjempeviktig å redusere sykdomsfaren og smittefaren gjennom tiltak der hvor det er oppstått sykdom.

– Det er viktig at man får slaktet ut syk fisk, for det kan oppstå en situasjon hvor syk fisk kommer i kontakt med laksen i elva og fører smitte og sykdom med seg til villaksen. Det er derfor sett fra vårt syn særdeles viktig at man reduserer risikoen for videre smitte. Vi er veldig bekymret for dette med sykdommer og mulig spredning – og er glade for at Mattilsynet holder et ekstra øye med oppdrettsanleggene, sier Tor Erland Nilsen til avisa.