Ordførerne og rådmennene i Vest-Finnmark regionråd fikk i går høre hvordan Alta kommune har taklet innføringen av nye merknader  i motorferdselsloven. Som eneste kommune har Alta utredet konsekvensene av å myke opp regelverket, for hvor man skal kunne kjøre med snøscooter.

Innen 2021 skal alle kommunene ha en lignende utredning på plass for sine scooterløyper. Forskjellene i vestfylket er store. Mens Porsanger har 650 km med scooterløyper som må gjennom en omfattende vurdering, har Nordkapp foreløpig bare to løyper.

Rådmann Børge Grønlund ser likevel mørkt på at kommunen må starte opp med en helhetlig utredning av trasèene.

BER OM HJELP: Rådmann Børge Grønlund og ordfører Kristina Hansen i Nordkapp har i dag to scooterløyper, men har planer om å åpne en tredje. Foto: Vidar Kristensen

– Vi vil gjerne bruke Altas kompetanse på dette området, sa han, etter at miljøleder Jon-Håvar Haukland hadde avsluttet sitt foredrag om hvilke krav som stilles til en utredning. Da Haukland var ferdig med å liste opp alt man må huske å ta med i en slik utredning, var det ikke mange lystige rådmenn å se i forsamlingen.

Til Altaposten sier Grønlund at Nordkapp pr i dag ikke har nødvendig kompetanse på dette området, men at han ser samarbeidet i regionrådet som en fin mulighet til å låne litt av Alta.

– Vi ser at det er et stort stykke arbeid som må gjøres, og vi ser at Alta har gjort masse. Det er fint om resten av medlemmene i regionrådet kan nyte godt av det arbeidet Alta har gjort. Jeg tenker at litt av grunntanken i regionrådsamarbeidet er at vi skal trekke veksler på hverandre, og dette er en god mulighet for å gjøre nettoppp det, sier Grønlund til Altaposten.

Haukland, som har ledet det omfattende arbeidet i Alta kommune, hopper ikke til av begeistring.

– Utfordringen er først og fremst å ha god nok lokal kunnskap. Man må kjenne sin kommune og løypenettet og man må kjenne folk med lokalkunnskap. Men aller først må man kartlegge friluftslivet, og det må kommunene gjøre selv, sier Haukland.

– Kunnskapene ligger i de enkelte kommunene, og er ikke overførbar mellom kommunene. I Alta har vi alle nødvendige data om friluftsliv, naturmiljø og annet i vår database, men vi har ikke eneste bokstav om Kvalsund, som er vår nabokommune, påpeker Haukland.

Grønlund hørte hva Haukland sa, og hadde løsningen klar.

– Kanskje kan vi få til å bruke Altas kompetanse, paret med lokal kunnskap i Nordkapp, foreslo han.

Resten av diskusjonen er han innstilt på å ta med Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen, som er Hauklands sjef.