SV og Otto Aas jubler over at reguleringsplanen for Bangjordet/Skogheim endelig kan legges ut til offentlig ettersyn, og at det i 2018/19 kan tilbys nær 100 boenheter i et marked hvor tomter og leiligheter selges som varmt hvetebrød. Planforslaget inneholder til sammen 42 eneboligtomter, to tomannsboligtomter og 50-52 boenheter i rekkehus fordelt på seks ulike områder for konsentrert bebyggelse.

Samtlige nye tomter ligger på kommunal grunn med unntak av to eneboligtomter som ligger på private eiendommer.

ENDELIG BANE: I planforslaget avsettes det areal til fotballbane som Nerskogen IL er klar til å starte bygging av så raskt arealet er sikret. Foto: Alta kommune

– Skogheim representerer en unik mulighet for å bringe prisnivået ned dersom vi gjør de rette grep. SV er klar for en politisk kamp for sosial boligbygging, og min personlige mening – som jeg tror har bred støtte i SV, er at vi skal være ekstremt nøye med at det ikke legges inn kostnader utover areal og opparbeidelse av vei, vann og kloakk i den potten som skal fordeles på kjøpere av tomt og leilighet, sier Aas og legger til:

Konkurranse

I det private feltet på Aspemyra like i i nærheten er et betydelig antall 70 kvm store leiligheter i rekkehus omsatt  for over 2,8 millioner kroner. Administrasjonen har på sin side ingen planer om at kommunen skal aktivt inn som utbygger av den konsentrerte bebyggelsen. Deres forslag er å gå ti år tilbake i tid da flere konsentrerte felt ble lyst ut i en konkurranse. Felt som Bekoskogen, Kvileskogen samt en rekke andre felt med leiligheter/konsentrert bebyggelse i Kaiskuru, Gakori, Reistadhaugen, Thomasbakken med flere ble tildelt for mange år tilbake og er nå stort sett ferdigstilt.

Sosial boligpolitikk

Aas peker på at de som skal inn i boligmarkedet opplever en svært uheldig prisøkning.  Ifinnmark fortalte nylig at Alta er inne på topp 10-lista i Norge, dersom Oslo og Akershus holdes utenom. Husprisene i Alta økte i 2016 med 14 prosent, den største økningen nord for Dovre.

– Dette kan ikke fortsette, og vi må skape en sosial boligpolitikk, sier Aas som håper på priser på eneboligtomtene i feltet på mellom 500.000 og 600.000 kroner og leilighetspriser betydelig under dagens markedspris.

I saksframlegget til planutvalget er det foretatt en stipulering av tomtepris på de 96 til 98 boenhetene i feltet Skogheim. Fordeles areal- og utbyggingskostnader flatt per enhet vil det gi en tomtepris på 475.000 kroner. Ved endelig utredning av tomtepris vil eneboligtomtene bli vektet høyere enn de konsentrerte boligtomtene, som følge av at en enebolig forbruker mer areal enn en konsentrert boenhet. Dermed kan en eneboligtomt fort komme opp i rundt 600.000 kroner.

– Prisen ned

Ordførerpartiene er ifølge Aas opptatt av at tomteprisen  kun skal beregnes etter faktiske kostnader for areal og opparbeidelse av vei vann, kloakk og lekeplasser. Det betyr ifølge Aas at tomte- og boligkjøpere ikke skal belastes for arealkjøp til framtidig utvidelse av Saga skole eller fotballbane. Han mener at det heller ikke vil være riktig å legge inn planleggingskostnadene som normalt er null i kommunale felt.

– Dette er kostnader kommunen må ta på sin kappe, og ikke skyve over på tomt- og boligkjøpere. Det er i alle fall min oppfatning, klargjør Aas.

PRISENE MÅ NED: Otto Aas og SV tar til orde for at kommunen skal inn med aktiv tilrettelegging for å bremse boligprisene. Foto: Arkiv