I løpet av året har det noget trauste og forutsigbare boligmarkedet i Alta gjort et aldri så lite hopp, kan eiendomsmegler Daniel André Adamsen i Eiendomsmegler 1 fortelle. For mens vi gjennom de siste årene har hatt en stabil balanse mellom tilbud og etterspørsel, har «noe» skjedd:

– Markedet virker å ha krympet litt, uten at det trenger å være en stor enkeltårsak til at dette har skjedd. Vi ser at det er solgt marginalt færre boliger, 428 i fjor mot 416 i år, men samtidig har det ligget færre boliger ute til salgs. For øyeblikket ligger det 40 brukte boliger til salgs på Finn.no, på nivå med rekordåret 2006. Det har ført til at omsetningshastigheten har økt kraftig. I fjor brukte vi rundt 100 dager på å få solgt en bolig, mens vi i år har ligget rundt 50 dager. Vi opplever 2016 som et veldig bra år for selgers del, og jeg vet at også andre meglere sier det samme, sier Adamsen.

Matcher nesten Tromsø

Prisøkning er en annen effekt av at færre boliger har ligget ute samtidig som etterspørselen ikke har gått ned. Tall Adamsen sitter på viser at salgssummen er opp syv prosent for eneboliger, fem prosent for leiligheter.

– Det er meget godt, sett med selgers øyne. Til sammenligning har prisen på leiligheter økt med «bare» syv prosent i det brennhete Tromsø-markedet, påpeker han.

En av årsakene til at Alta og Tromsø ligger på samme nivå kan ifølge han være at tiltakene fra myndighetenes side for å bremse den eksplosive boligprisveksten i flere pressområder ikke har slått ut i Alta:

– Man har strammet inn på låne-siden, og økt kravene til egenkapital. Det får ikke store effekten her, da den klare majoriteten av kundene i Alta har økonomien på stell. Vi har et sunt og godt marked her, det tør jeg å konkludere med. I Oslo og flere andre pressområder har du ikke-bærekraftige marked. Det er disse markedene myndighetene ønsker å tøyle, med bakgrunn i at man frykter en boligboble her.

Trygghet

Når boligene går unna raskere og for høyere summer i Alta tolker Adamsen dette dit hen at altaværingene er trygge på tiden som kommer:

– Renta har vært lav lenge, men jeg tror folk likevel har vært avventende. Det er få som er bekymret i forhold til egen jobb og privatøkonomi, og når vi ser at det går godt med både oss selv og de rundt oss, så tør vi å ta de tunge økonomiske løftene, som en bolig er. Går det veldig godt i Norge, så går det greit i Alta, og motsatt – går det veldig dårlig i Norge, så går det litt under pari i Alta. Det er et stabilt marked, og det tror jeg enda flere er blitt klar over, sier han.

Eiendomsmegler Daniel André Adamsen i Eiendomsmegler 1. Foto: Eiendomsmegler 1

Men hvordan vil 2017 bli? Adamsen har ikke trua på at vi vil se noen store svingninger i verken den ene eller andre retningen:

– Nivået på fastrenta gir alltid en indikasjon på ventet utvikling. Når bankene tilbyr tre prosent rente for ti års binding, så viser det at bankene antar den flytende renten samlet vil holde seg under tre prosent i årene framover. Med så lave renter er boligkjøperne villige til å strekke seg veldig langt – dette er en fordel for de som skal selge, men kan også føre til et usunt boligmarked. For å motvirke dette igjen har myndighetene som nevnt gått inn med tiltak, tiltak som ikke vi merker den store effekten av her i Alta.

– Vi ser også at arbeidsledighet og generell usikkerhet om framtiden har ført til uroligheter i boligprisene, men her i Alta er aktivitetsnivået høyt og økende. Jeg tror prisøkningen og boligmarkedet vil stemples med «OK Pluss» når vi tar denne praten til neste år, sier han til slutt.