Grieg Seafood Finnmark sin oppdrettslokalitet Kleppenes i Hammerfest kan være rammet av det smittsomme viruset ILA (infeksiøs lakseanemi). Skulle det vise seg at fisken i anlegget er smittet, må all syk fisk slaktes ut av anlegget.

Får svarene torsdag

Selskapet sendte selv ut melding i formiddag om mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) som bar oppdaget på julaften. 24. desember varslet Grieg Seafood Finnmark Mattilsynet om mistanke om ILA ved denne lokaliteten.

I ei pressemelding fra Grieg heter det at foreløpige analyser utført ved Veterinærinstituttet Harstad, har vist funn forenlig med infeksiøs lakseanemi (ILA).  Fisken i den aktuelle merden ble satt ut i sjøen på sommeren 2016 og har en vekt på rundt 700 gram. Selskapet skriver at de har satt i verk tiltak og har tatt nødvendige forholdsregler inntil de endelige prøvesvarene foreligger senere denne uken.

– Vi avventer de endelige prøvesvarene, som vi regner med vil foreligge på torsdag, sier regiondirektør Roy-Tore Rikardsen i Grieg Seafood Finnmark til Altaposten.

Ytterste konsekvens

Rikardsen sier til avisa at det er fare for all fisken på lokaliteten når det er oppdaget syk fisk  i en av merdene.

– Det er fare for fisken og i ytterste konsekvens kan vi måtte slakte ned all fisken, først i den merden hvor det er oppdaget syk fisk, sier Rikardsen.

Grieg Seafoods anlegg på Kleppenes består av 10 merder med smålaks. Rikardsen sier laksen er fra ett kilo og ned til 700 gram slik størrelsen i snitt er i den merden hvor det er oppdaget syk fisk. I denne ene merden er det 155.000 smålaks for en totalverdi mellom fire og fem millioner kroner.

– All fisken på denne lokaliteten er satt ut i år. Nå tar Mattilsynet over prøvetakingen og vi regner med å få de endelige resultatene på torsdag, sier Rikardsen.

Han sier han ikke kan spekulere i hva som er årsaken til at virus har angrepet fisken i dette anlegget.

VET IKKE: Regiondirektør Roy-Tore Rikardsen sier han ikke ennå vet hva som kan være årsaken til det mulige ILA-angrepet på oppdrettslokaliteten Kleppenes.