Som du ser på disse bildene var det helt på sin plass at kommunen i høst nok en gang dro på befaring til søppelhaugen og skrev rapport. Spesialkonsulent Marie Rushfeldt har gitt eieren av eiendommene der det råtne fiskebruket ligger klar beskjed om å få en slutt på forsøplingen en gang for alle.

18. oktober var hun på befaring på de to eiendommene, sammen med eieren.

– Målet med befaringen var å kartlegge omfanget av avfallslagringen og mulig fare for forurensning. Grunneieren fikk mulighet til å kommentere objektene på tomta, skriver Rushfeldt i rapporten.

Det ser ille ut nå, men ifølge grunneieren har det vært enda verre.

– Utstyr er ryddet og stablet på tomta. Grunneieren forteller at de har kjørt bort fem lass med avfall. De har også begynt å male huset. Det påpekes av grunneieren at noe av avfallet som står igjen ikke er hans, bemerker Rushfeldt i rapporten.

Brente garn i fjæra

To landsatte båter og en halv traktor er blant gjenstandene grunneieren ikke vil ta ansvar for. De er plassert pent i skrothaugen av andre, sammen med alt det andre rasket.

Disse to eiendommene har en lang skrothistorie. Alta kommune mottak melding om rot i mars 2013. I juni 2014 hadde man befaring og i desember 2014 ble det sendt påpakning om rydding. Lite og ingenting skjedde, så i oktober 2015 ble det sendt varsel om tvangsmulkt.

Rundt om på eiendommene er det stablet eller slengt utstyr som kan brukes, utstyr som er utrangert og utstyr som er rustet i stykker. Inni byggene er det stablet skrot, og i den ene bua tyter det ut oljefat og annet jernskrot.

Søpla er samlet opp gjennom flere tiår, blant annet i perioden da det lå en garnfabrikk i området.

Ønsker å rydde

Rushfeldt sier grunneieren ikke har eid eiendommene særlig lenge, og at han er svært positiv til å rydde og deponere.

– Eieren bor et annet sted i landet, men kom til Alta ens ærend for å være med på vår befaring. Han har allerede ryddet en del og sier han skal ta resten så fort han klarer. Om han følger opp det han har lovt og viser oss kvittering på innlevert avfall når han er ferdig, så er det godt nok for oss, sier Rushfeldt til Altaposten.

Fordi grunneieren ikke bor på eiendommen, men bare er innom sporadisk, har ikke Rushfeldt satt noen frist for når ryddingen skal være unnagjort. Grunneieren har uansett en voldsom sjauing foran seg. Han har ikke vært tilgjengelig på telefon for kommentar til Altaposten.

Annen manns skrot

– I rapporten er det påpekt hva som er avfall og skal deponeres og hva som er utstyr som må lagres og stables opp på en ordentlig måte, sier Rushfeldt.

– Dette er jo mannens egen eiendom, hvorfor kan han ikke bare ha det sånn som dette?

– Så lenge det lagres avfall så er det ikke greit, da må vi som forurensningsmyndighet ta affære. Det er også slik at utstyr som skal brukes må lagres på en estetisk okei måte, understreker Rushfeldt.

Hun medgir at det er vanskelig å følge opp rydding av skrot som står på annen manns eiendom. De to båtene og den halve traktoren i Komagfjord har hun derfor ingen løsning for.

– Det er et voldsomt detektivarbeid å finne og varsle eierne. Kommunen har ikke budsjett til å fjerne så store ting, og vi kan heller ikke pålegge grunneieren å betale for å bli kvitt andres gjenstander, sier Rushfeldt.