Etter 20 år med babysvømming vil Norges svømmeforbud sette en stopper for Cecilie Daniloffs populære kurs.

– Dette er bare trist, sier en sjokkert Cecilie Daniloff til Altaposten.

Bakgrunnen er at Norges svømmeforbund ber om at avtalen Alta helsebad har med Daniloff avsluttes. Begrunnelsen til svømmeforbundet er at Alta helsebad har mottatt tippemidler og derfor ikke skal kjøpe inn tjenester fra private aktører. I brevet til stiftelsen Alta helsebad, som også er sendt som kopi til Alta kommune, står det ordrett:

«Et enkeltpersonsforetak er en privat, fortjenestebasert aktør. Inntjeningen fra aktiviteten foretaket driver i det spillemiddelfinansierte anlegget føres ikke tilbake til anlegget og idretten, men tas ut som fortjeneste. Alta helsebad har ifølge idrettsanleggsregisteret mottatt tilsammen 1,59 millioner kroner i tilskudd etter 1986.»

Og videre:

«Norges svømmeforbund ber om at Alta helsebad avslutter avtalen med enkeltpersonforetaket Cecilie Daniloff».

– At Norges svømmeforbund, av alle, kommer med dette er helt sjokkerende. At de skriver at jeg ikke tilfører noe tilbake til idretten er nesten absurd, sier Daniloff, som selv har vært aktiv svømmer.

Enorm betydning

Da Daniloff startet med kurs for babyer for 20 år siden, hadde hun en time i uka og ti babyer på kurs. Gradvis har interessen tatt seg opp, og på grunn av lange ventelister, har hun det siste året utvidet fra 100 babyer og småbarn i uka, til tre kursdager med totalt 300 babyer og småbarn.

– Cecilie sine kurs har hatt enorm betydning for barns svømmeferdigheter  i Alta. At barn helt fra de er babyer blir trygg i vann og lærer seg å svømme er enormt viktig, sier daglig leder ved Alta helsebad, Odd Børre Jensen.

Firkantet tolkning

Han mener svømmeforbundet driver med prinsipprytteri.

– Jeg mener de tolker regelverket meget firkantet. I Norge er det fullt av kommuner som er avhengig av å kjøpe tjenester fra private for å innfri sine lovpålagte oppgaver når det gjelder svømmeundervisning. Jeg får nesten lyst å stille spørsmålet tilbake til Erlend Alstad i svømmeforbundet, som har sendt brevet, om det er dette han bruker tiden sin på og om hans stilling er finansiert av spillemidlene, sier en opptrekt Jensen og legger spørrende til:

– Har man ikke annet å gjøre enn å bruke energi på å legge ned et tilbud som ikke bare har vist seg å være en formidabel suksess, men som også er livsviktig.

SAMARBEID: Mens Cecilie står for opplæring og kursing av de små badende bidrar samboer Haakon Emblemsvåg ved å vedlikeholde nettsiden, stå for undervannsfotografering og annet. Foto: Hanne Larsen

Cecilie ikke problemet

Til Altaposten sier anleggskonsulent og jurist Erlend Alstad i Norges svømmeforbund at det ikke er Cecilies kurs han har noe å utsette på.

– Tilbudet er kjempeflott, men det er måten det er organisert på, sier Alstad, som bekrefter at forbundet ble oppmerksom på avtalen mellom Daniloff og Alta helsebad, da de ved en tilfeldighet kom over nettsiden til kursholderen fra Alta.

Altstad mener saken kan løses slik:

– For vår del kunne en klubb som er medlem hos oss tilbudt kurset, eller så kunne helsebadet selv ha tilbudt det.

– Har dere planer om å starte med babysvømming i Alta?

– Nei, sier Alstad.

Over streken

– Svømmeklubben har ikke vært interessert i å drive med dette, hevder Odd Børre Jensen, som mener svømmeforbundets sak stinker.

– Er det fordi Cecilies tilbud ikke er en del av Norges svømmeforbunds opplegg at de ønsker dette avviklet? Har kursene blitt for populære? Jeg synes oppførselen til svømmeforbundet er langt over streken, sier han.

– Det eneste vi kunne gjort annerledes, var at vi hadde tatt dette direkte med kulturdepartementet, som håndhever regelverket. Vi burde ikke sendt brev til Alta kommune, sier Alstad til Altaposten.

Tjener penger

Cecilie Daniloff medgir at hun i dag tjener penger på sine kurs, men at mye av dette pløyes tilbake i selskapet.

– Da jeg startet med babykurs var det i regi av Folkeuniversitet. Men etter noen år ønsket ikke de å fortsette og da startet jeg eget foretak. Og det var da det tok skikkelig av. Da satset jeg alt, sier Daniloff og legger til:

– Vi har investert i masse dyrt utstyr, i tillegg til livredningsdukke, sklier og leker har vi også kjøpt, et undervannskamaera til 100.000 kroner, som vi tar bilder med som foreldrene får med på kjøpet. I tillegg stiller jeg opp gratis for Odd Børre når han holder kurs for barnehagebarn.  Her kommer min lange erfaring til nytte.

Hardt arbeid

Cecilie jobber fulltid som lærer, men bruker i dag så mye av fritiden sin på svømmekursene, at hun nå er kommet til det punkt hvor hun har råd til å tenke redusert lærerjobb.

– Jeg har lyst å gå ned til 50 prosent for å kunne jobbe enda bedre med kursene, sier hun.

Mannen til Cecilie, Haakon Emblemsvåg, er Cecilies viktigste støttespiller i selskapet. Han er også den som står bak utviklingen av nettsiden vannglede.no.

–  At hun etter så mange år med hardt arbeid endelig tjener litt penger på dette, burde virkelig ikke være noe negativt. På grunn av det har vi muligheten til å tilby så flotte kurs, sier Emblemsvåg.

– Det er ikke bare planleggingen av kursene og gjennomføringen av disse, men også alt det administrative med å bygge opp og drifte nettsiden vår, som koster. Mener virkelig Norges svømmeforbund at Alta helsebad skal drive med dette på dugnad, spør Cecilie hoderystende.

Ville ikke overlevd uten Cecilie

Alta helsebad hadde ikke klart seg økonomisk uten kursene til Cecilie Daniloff. Det sier daglig leder ved Alta helsebad, Odd Børre Jensen:

– Cecilie betaler leie til oss, hun bidrar med masse kostbart utstyr og det er faktisk så enkelt at uten kursene til Cecilie, så hadde ikke Alta helsebad klart seg. Så marginalt er det, sier Jensen.

Bare vinnere

Han er rystet at Norges svømmeforbund stikker kjepper i hjulene på et så veldrevet tilbud som baby- og småbarnssvømminga til Daniloff er.

– Her har man bare vinnere. Vi får verdifulle leieinntekter fra Cecilie, hun bidrar med en utrolig viktig samfunnsoppgave for barn i Alta og i tillegg tjener Nordlysbadet på dette ved at mange, mange av de småbarna som har startet hos Cecilie fortsetter svømming og vannlek og dermed blir kunder der. Mange av barna blir også medlem av Alta svømmeklubb og dermed betaler de kontigent som igjen gagner Norges svømmeforbund, oppsummerer Jensen.

– Alt som det skal være

I tillegg til babysvømminga, har Cecilie fått ansvaret for svømmekurs for barn mellom seks og 12 år i Nordlysbadet. Dette gjennom Nordlysbyen svømme- og triatlonklubb.

– Her er alt som det skal være, mener jurist Erlend Alstad i Norges svømmeforbund. Han foreslår i brevs form til Alta helsebad at:

– Kanskje  kan Nordlysbyen STK tilby baby- og småbarnssvømming etter samme modell.

Cecilie Daniloff sier at hun ikke har tenkt å gi seg. Hun hevder å ha full støtte blant annet fra livredningsforbundet.

– De har sagt at de ikke skjønner noe av dette og at de vil hjelpe meg med å finne ut hvordan jeg kan løse dette. Kursene skal iallefall fortsette. Det kan jeg berolige alle interesserte med, sier Daniloff.