– Å kjøre på vassdrag nå er rett og slett farlig. Og mitt aller viktigste sikkerhetsråd er: ikke kjør på Altaelva, ber leder for park, idrett og miljø i Allta kommune, Jon Håvar Haukland.

Stort snøfall, med påfølgende mildvær gjør at Alta kommune, som ansvarlig for merking av scooterløyper i kommunen, nå følger ekstra nøye med.

– I de løypene vi har åpnet skal vannene være sikre, men på grunn av mildværet kan det spises litt innpå isen særlig ved inn- og utløp av bekkeos. Vi følger derfor opp løypene våre og har dialog med merkerne våre, sier Haukland, som likevel ikke roper ulv, ulv.

– Det ser skummelt ut, men det skal mye til for at isen går. Men så klart er det tynn is fra før et sted, så blir det ikke bedre når det kommer mildvær. Har folk tips om utrygg is, vil jeg mer enn gjerne vite om det.

Reindriftssame gjennom isen

Søndag kunne ifinnmark melde at en scooter hadde gått gjennom elveisen på fjellet i Alta kommune. Avisa melder ikke noe om hvor eller hvem som var involvert. Etter det Altaposten kjenner til skal hendelsen ha inntruffet for flere uker siden rett ved innløpet til et av Jotkavannene sør for Alta. Det skal ha vært en reindriftsutøver som gikk gjennom isen.

– Dette skal ha skjedd for flere uker siden og forsikringsselskapet har nå vært og hentet opp scooteren, sier Haukland.

Oppsitter på Jotka, Steinar Kristensen, mener det skal være trygt å ferdes over Jotkavannene, langs løypa.

– Ja, mange tror at det på grunn av mildværet skal bli veldig skummelt, men det tar lengre tid enn som så å tine opp isen. Da vi var ferdige med å stikke opp løypa for noen uker siden hadde vi 15-20 cm tykk is, sier oppsitteren.

Stabbursdalen stengt

Alta kommune har åpnet flere løyper, eksempelvis mellom Stilla og Jotka, Detsika til Romsdal, fra Bollohøyden til Gamasvarri, Stilla til Supoas og Jotka til Jiesjavvri. Løypa fra Jotka til Stabbursdalen er imidlertid stengt.

– Vi har ikke ansvaret for å måle isen på Stabbursdalsvannene, det er det Porsanger kommune som har, men hadde det vært vårt ansvar ville vi ikke åpnet disse løypene nå. Stabbursdalsvannene er de mest utfordrende vannene. De ligger lavt og har mye gjennomstrømninger, sier Haukland.

SJEKKER BOLLO: Vannene i Bollo skal være trygge, melder leder i Bollo hytteforening, Erlend Lillemoen. Foto: Arkiv

Alta kommune sender ut folk med isbor og målestokk. I Bollo er Erlend Lillemoen med som kjentmann.

– Selv om det er mye overvann på grunn av mildværet skal isen være trygg. Men når dette speker til is skal man være forsiktig, for da vil det bli halv meter høye istopper langs vannene, advarer Lillemoen, som er leder for Bollo hytteforening.

Snøen skjuler råkene

Haukland er glad det meldes kulde, og ikke snø, etter mildværsperioden.

– Når det nå kommer kulde vil isen bare bli tykkere. Hadde det kommet snø ville det vært verre, sier Haukland og får støtte fra bre-, is- og snøekspert, Ånund Sigurd Kvambekk, i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Snøen skjuler innløp og utløp slik at man ikke ser råkene. I tillegg smuldrer isen opp fordi den ikke blir avkjølt av den kalde lufta, fordi snøen dekker isen. I tillegg varmer vannet opp isen og gjør råken under snøen større, forklarer Kvambekk til Altaposten.

Han ønsker å avdramatisere artikkelen i ifinnmark hvor han var sitert på at «det er meget skummelt på fjellene nå».

– Det jeg sa var at det generelt er god is, men at på steder hvor vannet strømmer under isen er det skummelt, sier Kvambekk, på hydrologisk avdeling.

Tragisk ulykke

I Alta hadde vi for en del år siden en tragisk drukningsulykke, da en ung gutt kjørte gjennom isen på Altaelva og druknet. Bortsett fra det sier Haukland i kommunen at det er sjelden folk går gjennom isen i Alta.

– Det skjer ikke ofte. Hvorfor? Vi bor langt mot nord og har lave temperaturer, som gir en voldsom istykkelse, rundt en meter i løpet av vinteren. Ellers har vi jo mørketida, som gjør at det ikke ferdes så mye folk ute tidlig på sesongen. Men det blir stadig flere som også vil ut i den mørke årstida, og da gjelder det å følge med på både isfare og skredfare, sier miljølederen.

Bedre merking

De nye scooterforskriftene, som sier at det er lov å raste på alle vann hvor det allerede er eksisterende scooterløype, uten å ta hensyn til den tidligere 300-meters regelen, medfører dog større merkearbeid for kommunen.

– Vi er veldig opptatt av at sikkerheten skal ivaretas og vi åpner aldri en løype før vi er sikre på at vannene er trygge. Med den nye forskriften vil vi også få flere råker og bekkeutløp å merke og dette er noe vi har jobbet mye med, sier Haukland.

Han sier at dette i praksis vil si at områder som kan være utsatt for råker eller ras vil merkes røde løypestikker, som blir satt opp med 15 meters mellomrom, og i noen tilfeller skilt

Isvettregler

Og det er ikke bare i Alta man er opptatt av sikkerhet. President Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap advarer i en pressemelding om råtten is mange steder i landet. Han sier at går man gjennom isen skal man alltid gå tilbake samme vei som man kom. Der man vet at isen bærer. De har utarbeidet isvettregler som lyder som følger: 1. Ha respekt for isen 2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter 3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr 4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd  5. Hold deg på sikker is 6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer 7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen 8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk  9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand