Når 2016 blir til 2017 er det duket for kapteinsbytte på AS Stål og Gummi. Fra nyttår er det nemlig Geir Frode Sletten og Trond Arvid Thomassen som eier og driver bedriften.

De har kjøpt ut avtroppende eiere Øystein Ernstsen og Kristen Andreassen, som ifølge førstnevnte begge er begynt å dra litt på årene:

– Jeg er 62, Kristen 68. Vi har holdt på med dette i 32 år i egen bedrift, 11 år som ansatte hos andre i samme bransje før dette. Det er en epoke som går mot slutten. Men nå er det nok, på tide noen andre overtar, sier Øystein Ernstsen.

Arbeidsfordelingen Ernstsen/Andreassen har vært henholdsvis daglig leder og verksmester. Denne fordelingen beholdes. Sletten blir ny daglig leder, Thomassen fortsetter som verksmester.

Skute på rett kurs

Til Altaposten legger ikke påtroppende daglig leder Sletten skjul på at han er ydmyk overfor jobben de to forgjengerne har gjort når de over en mannsalder har bygget opp AS Stål og Gummi. Suksessoppskriften vil han i alle fall ikke tukle med.

– Vi kommer til dekket bord, og overtar ei ferdigrigget skute, sier Sletten.

– Vi har noe som fungerer veldig bra her, og vil derfor ikke gjøre store endringer. Selskapet endrer navn fra dagens «AS Stål og Gummi» til «Stål og Gummi AS». Vi beholder logo og utseende. Vi vil ha samme eller bedre varekvalitet, levere samme eller bedre service. Med unntak av Øystein og Kristen vil de samme ansatte jobbe her også etter overtakelsen. Nå besitter både Øystein og Kristen helt unike kunnskaper, men vi har mange dyktige folk igjen, sier Geir Frode.

Søvnløse netter

Men selv om Sletten lenge har vært klar over at bedriften han og kompanjongen er i ferd med å overta er både veldrevet og går godt, legger han ikke skjul på at det ble noen søvnløse netter i tiden fram mot det endelige håndtrykket og påfølgende kontraktsskriving:

– Jeg visste at Øystein og Kristen tenkte på å selge. Vi hadde pratet om dette, og visste at det var interesse fra andre aktører, utenfra. Så en dag begynte jeg å tenke; hva om det kommer nye eiere som skal gjøre alt annerledes, og som ikke verdsetter det som finnes her? Etter litt tenking slo det meg at «farsken og – her har vi noe bra, en ferdig rigget bedrift, med godt arbeidsmiljø, fine ansatte og sunn økonomi». Jeg fant ut at jeg ville ha Trond Arvid med, og han var positiv. Jeg gikk også noen runder hjemme, fikk støtte herfra – og da banken også ga beskjed om at det bare var «løp og kjøp», så var det ikke mer å tenke på, sier Sletten.

Hemmelig kjøpesum

De to bedriftslederne, avtroppende Ernstsen og påtroppende Sletten, lar snakketøyet gå og forteller villig vekk om både fortiden og om framtidstanker. Men hva angår salgssum blir de to brått forbausende stille:

– Trenger vi å si noe om det da? Vi kan vel si at de fikk en grei pris, sier Ernstsen.

– Jeg fikk et tilbud av Øystein, og takket ja umiddelbart. Det kan vi si, legger Sletten til.

– Begge er sånn høvelig fornøyde?

– Ja, helt greit. Neste spørsmål, sier Ernstsen og ler.

Blir litt til

Avtalen som er hamret ut mellom de to partene inneholder under alle omstendigheter ikke selve bygget.

– Bygningen holdes utenom, så jeg og Kristen står fortsatt som eiere her. Nye Stål og Gummi AS vil være leietakere inntil videre. Om de på et tidspunkt ønsker å kjøpe, eller hva det blir til, det får vi se, sier Ernstsen.

– Ja, det er bedriften vi overtar. Å kjøpe bygningen hadde vært et litt for stort løft for oss på nåværende tidspunkt. Men jeg tror det viktigste for Øystein og Kristen var at noen lokale overtok, og jeg tør gjette på at de syntes det var greit at noen av «deres egne» valgte å kjøpe, sier Sletten, mens mannen som er hans sjef fram til nyttår smiler og nikker:

– Det var det vi håpet på. Så får vi se hvor lenge vi klorer oss fast her etterpå.

– Er du redd for å bli en «syvende far i huset»?

– Hehe, 31. desember er vi ute av bildet formelt sett. Men jeg har en del ting som må avsluttes, i form av varelager, regnskap for 2016 og slikt. Jeg har også lovet guttene å bidra med å følge opp en nytilsatt. Så jeg blir her ennå ei stund til, sier Ernstsen før Sletten avslutningsvis legger til:

– Vi er ikke redd for at Øystein eller Kristen blir igjen her. Vi er glade for alle de dagene vi får ha dem her, de har begge helt unike kunnskaper som vi kan nyte godt av.