Plan A for de 10 største lokale byggentreprenørene var å konkurrere med hverandre om kakestykkene som kommer når kommunen skal bygge nytt omsorgssenter til nærmere èn milliard kroner.

Planen gikk i vasken, for kommunen deler ikke ut stykker, de deler ut hele kaka.

– I og med at det ikke blir oppdelt så ser vi på muligheten for samarbeid, for å sikre at prosjektet kommer på lokale hender, sier entreprenør Eirik Kivijervi.

– Det er ikke viktig for oss om Per eller Pål i Alta får jobben, det viktigste er at ikke en riksentreprenør får den og sikrer seg fotfeste i byen, legger han til.

Bygger samarbeid

Det summer i bransjen for tiden. Nye allianser bygges, og det børstes støv av gammelt samarbeid. Etter det Altaposten har grunn til å tro, er det minst to ulike grupperinger av Alta-entreprenører som nå gjør seg klar for prekvalifiseringen for oppdraget.

– Dette vil jeg ikke si så mye om, men jeg kan bekrefte at vi er en av dem som ønsker et samarbeid med andre, sier Kivijervi.

Byggentreprisen på senteret kan krype opp mot 600 millioner kroner. Med tre års byggetid gir det en årlig omsetning på 200 millioner. Tre, fire av byens entreprenører kan håndtere det alene, men de ønsker det ikke.

– Vi legger helst ikke alle eggene i samme kurv. Det er gode grensesnitt mellom de ulike delene i prosjektet, som gjør at hver enkelt entreprenør kanskje ikke trenger å bygge for mer enn 70 millioner i året. Da vil man ha kapasitet til å gjøre andre ting ved siden av, sier Kivijervi.

Ble enig om løsning

Ap og Ole Steinar Østlyngen gikk tøft ut i august og proklamerte at kommunen skulle legge til rette for lokale entreprenører. Men da det var klart for leverandørkonferanse i oktober, var budskapet fra administrasjonen at man ønsket kun èn entreprenør i byggegropa, for å redusere kompleksiteten og dermed også kommunens risiko.

Entreprenørene var i harnisk, og sammen med næringsforeninga og NESO hentet de politikerne tilbake på banen. Det ble deretter gjort en avtale: To eksterne konsulenter, godkjent av både kommunen og NESO, skulle gi en uavhengig vurdering av om prosjektet bør deles opp eller gis som ett oppdrag.

– Jeg lovte at uansett hva konklusjonen nå måtte bli, så ville jeg følge den, sier Østlyngen.

De to konsulentene var helt enig med kommunens administrasjon i at det er smartest å tildele dette som ett oppdrag, og da blir det slik.

– Er du overrasket over konklusjonen?

– Jeg hadde kanskje trodd at det skulle bli mer som NESO hadde forslått. Men nå blir det sånn, og vi ser jo at det er samarbeid på gang, sier Østlyngen.

– Vi bygger billigere

Kivijervi er ikke enig i konklusjonen, men er innstilt på å ta fighten som kommer.

– Vi tror fortsatt at kommunen ikke ville båret større risiko eller hatt større arbeidsomfang ved å dele dette opp. Jeg tror også prisen kommunen vil få ville vært lavere, fordi oppdeling gir større konkurranse. All erfaring sier at vi er 10-15% rimeligere enn dem som kommer utenfra, sier Kivijervi.

– Du har også den samfunnsøkonomiske biten i dette, ved at man bygger opp lokal kjøpekraft ved å holde pengene i byen. Dette blir ikke vurdert av administrasjonen, men det er et perspektiv jeg mener politikerne bør ha, sier Kivijervi.