Snorklipping, smørbrød, kaker og et par joiker og en julesalme. Det var rammen rundt åpningen av helse- og omsorgsetatens nye stolthet, dagsentertilbudet til demente.

Godt med avbrekk

Lederen i demensforeningen i Kautokeino Inga Marie Bongo Eira sa at 9. november, dagen da senteret ble tatt i bruk, var en gledens dag for demensforeninga.

– Jeg tror jeg kan si på vegne av foreninga, de demente og pårørende at dette var en stor dag. Husk på at det er godt med et avbrekk i hverdagen når man ellers er sammen med enten kjerringa eller gubben sammenhengende i 24 timer i døgnet. Både for oss som pårørende og for dem med en demenssykdom er dette viktig. Og jeg vet at noen trives så godt med å komme hit på dagen at de nesten ikke har tid til å spise frokost, sa Bongo Eira.

Godkjente planer

Demenskoordinator i kommunen, Britt Kirsti Johansen kunne fortelle at senteret til å begynne med har hatt to aktivitetsdager i uka, men at dette nå er utvidet.

Kautokeino kommune er en av tre kommuner i Finnmark som nå har et dagtilbud til demente, etter at de i går åpnet det nye senteret offisielt. Det var forleden år at Kautokeino kommune fikk påpakning fra fylkesmannen om at de manglet demensplan. Den er på plass for lengst og kommunen er en av svært få i fylket som har egen demenskoordinator, en godkjent plan for demensomsorgen og nå også et dagaktivitetstilbud til innbyggerne i kommunen.

Fungerende enhetsleder for helse- og omsorg i kommunen, Kent Ailo Hætta forklarte litt om forarbeidet til etableringen av senteret, før han ga ordet til ordføreren som sto for den offisielle åpningen.

Håper på trivsel

Ordføreren i Kautokeino, Johan Vasara sto for den offisielle åpningen da han klippet over skalleband som en markering.

– Når vi nå åpner dette senteret så er det etter at demensplanen ble vedtatt i juni i fjor 2015. Det viste seg at vi har en del utfordringer på litt lengre sikt når det gjelder demens, noe som gjør oss nokså lik de fleste andre kommunene. Det er viktig med ulike typer tilbud til dem som har sykdommen. Noen kan ikke være hjemme og trenger omsorg på institusjon, andre igjen kan være helt frisk «i fotan» og ordne masse forskjellig hjemme, og så lenge de bare har tilbud om litt tilsyn. Dette betyr også mye for pårørende. All ære til Kent Ailo og han stab for å ha fått til dette tilbudet som jeg håper skal være et fint sted å være for våre innbyggere. Her har de ansatte satt ut i livet og gjennomført det vi politikere har vedtatt, sa ordføreren.

Omvisning

Ann-Britt Sara, Elle Sara Bæhr og Britt Kirsti Johansen viste de fremmøtte rundt i senteret og kunne vise fram et innholdsrikt bygg, med avslapningsrom, musikk- og TV-rom, stuer, spiseplass, arbeidsrom og kjøkken.

– Her lager vi julepynt, vi syr forklær på symaskin og skal også sy andre ting etter hvert, vi maler, tegner bilder og lager bilder og vi har snekra fuglehus, så alt det brukerne har lyst til å gjøre, det gjør vi i tillegg til det vi har planlagt å gjøre, sa Ann Britt Sara da hun viste rundt.

Britt Kirsti Johansen nevnte spesielt bruken av Svein Solheims gamle bilder fra Kautokeino, en flittig brukt ressurs for å samtale med brukerne.

ET AVBREKK: Leder i demensforeneningen i Kautokeino Inga Marie Bongo Eira overrakte en lasso til senteret som de kan bruke i forbindelse med aktiviteter. Foto: Magne Kveseth