Fotograf og journalist Torgrim Halvari jobber for fullt med å ferdigstille et fotoprosjekt som han så langt har brukt to år på. Prosjektet skal ende i en stor utstilling, bok, en produksjon med bildespill for NRK – som bakteppe til jubileumsforestillingen under Tråante 2017.

Samer fra alle lag

Målet med prosjektet er å forsøke å fjerne noe av de stereotypiene mange har av samer. Samer er ikke bare rein og kofte, men mye mer. Prosjektet skal forsøke å vise litt av hva det innebærer å ha samisk identitet i dag.

– Som en innfallsvinkel har jeg derfor valgt å ta 100 portretter og intervjue alle om deres identitet. De som portretteres er heller ikke bare kjente samer, men av folk i ulike aldre og fra alle samfunnslag i både Finland, Sverige, Norge og Russland, forklarer Halvari.

Deltar i stor forestilling

Fotoprosjektet skal blant annet vises under Tråante 2017, som er feiring av at det er 100 år siden samenes første organiserte landsmøte fant sted i Trondheim. Åpningen av jubileet er 6. februar og feiringen skal foregå i hele 2017, over hele Sapmi.

– Veldig ærerikt å få være med på denne feiringen. Bildene mine skal for første gang vises under utstillingen, men også være en del av scenografien til jubileumsforestillingen, hvor blant annet kringkastingsorkesteret (KORK), det samiske nasjonalteateret Beaivvas og en rekke samiske artister skal delta, sier fotografen fornøyd.

Vil bryte ned ukultur

Halvari påpeker at han er bekymret over at samer den dag i dag blir møtt med fordommer og rasisme. Han håper prosjektet skal bryte ned  noe av denne ukulturen.

– Det er ganske utrolig at samer fremdeles blir møtt med fordommer og hat. Det er utrolig i og med at for eksempel Finnmark har vært flerkulturelt i flere hundre år. Etter å ha vært mange år i utlandet, hvor jeg blant annet har jobbet med minoritetsbefolkning, var det veldig overraskende å komme tilbake til Norge å se at samehumor, stereotypier og nedsnakking fortsatt eksisterer, sier han og fortsetter:

– Nå skal jeg snart til Russland for å ta flere portretter og blir vel ikke ferdig med prosjektet før om ett års tid. Boken skal gis ut av det nordnorske forlaget Utenfor Allfarvei. De fortjener all skryt for samarbeidet så langt. Dette blir min bokdebut, så jeg gleder meg stort til å få den ferdig, sier Halvari, som er tilknyttet Hermetikken Kulturnæringshage, sammen med 35 andre kulturnæringsbedrifter i Finnmark.

– Jeg har jobbet som journalist for en rekke medier i over 20 år, så det blir stort for meg å endelig få gi ut en bok. I boken blir bildene presentert sammen med intervjuer med hver enkelt av de portretterte. Hver og en har sin egen historie som vi alle kan lære mye av. Det er mye sårhet i det enkelte forteller om sin samisk identitet, sier han.

– Hvordan tar man et godt portrettfotografi?

– Jeg jobber mye i forkant  med å bli kjent med personen som skal fotograferes og bruker mye tid på lyset. For det handler om lyssetting og finne en stemning, samt å finne en nerve hos personen. Mange tror at det å være fotograf bare er å kjøpe et kamera og trykke på en knapp, men det ligger mye arbeid bak et godt bilde, avslutter Halvari.