Fredag har det samiske nasjonalteatret Beaivvas premiere på sitt nye stykke som heter «Dievddut» som betyr «Herrer» på norsk. Premieren går av stabelen i Kautokeino, før stykket skal ut på en liten turne helt fram mot jul.

Testes på ungdommen

– I dag har vi en stor generalprøve og den skal få bivånes av elever fra ungdomskolen i Kautokeino som er så heldige å få se stykket først, sier informasjonsleder i Beaivvas, Aslak Mikal Mienna.

Han påpeker dog at stykket ikke er for barn.

– Forestillingen passer ikke for barn, fordi de ikke vil forstå hovedtrekkene i teksten. Vi er spente på hvordan ungdommene vil oppleve stykkets innhold, så det blir en liten test, for stykket er opprinnelig skrevet for voksent publikum, sier han.

Svensk humorklassiker

Det hele dreier seg om tre menn som blir stengt inne på offentlig toalett i et kjøpesenter hvor det ulykksalige skjer, nemlig at en sentersjef, en lagerarbeider og en som jobber i en sportbutikk, stenges inne på toalettet i julehøytiden, og det uten mobildekning.

– Dette er faktisk et 40 år gammelt svensk stykke som stammer fra Gøteborg. Det har blitt en stor klassisk komedie i Sverige. Det settes opp nå og da i Sverige og er veldig populært, så jeg ville derfor gjøre dette med Beaivvas. Dette er det tredje stykket som jeg instruerer for teateret, sier teatersjef Rolf Degerlund.

TRAVLE DAGER: – Herrer er klassisk komedie som byr på humor fra start til slutt, sier teatersjef for Beaivvas, Rolf Degerlund som i disse dager skriver på et stor oppsetning som Beaivvas skal framføre med Kringkastingsorkestret i Trondheim 6,. februar neste år. Foto: Arkiv

– Disse tre herrene blir stengt inne i hele tre dager på dette trange toalettet og da skapes det masse morsomme situasjoner, ettersom de prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. Herrer er et stykke brorparten vil kjenne seg igjen i, utdyper han.

Kommer til Alta

Herrer skal på turné til og med 21. desember og skal besøke både Norge, Sverige og Finland.  Turnéen avsluttes i Tromsø.

– Nytt i turnésammenheng er at komedien også besøker Vuotso på finsk side, noe vi ikke har gjort på titalls år. Vi spiller stykket i Alta kultursal 17. desember og normalt oversetter vi til norsk, men det ble litt for komplisert å gjøre denne gang, så det må påpekes at man må kunne samisk for å forstå innholdet, påpeker Mienna.

Jubileumsforestilling

Samtidig som Herrer er klar for publikum, så holder teatersjefen på med sitt største prosjekt med teateret.

– Mye å gjøre er bare fornavnet for tiden. Vi i Beaivvas skal nemlig også være med på Tråante 2017, som går av stabelen 6. februar på Samefolkets dag. Tråante er for de som ikke vet, det samiske navnet på Trondheim, hvor det hele skal foregå. Der skal det nemlig fra 6. februar fyres opp til en felles feiring av 100-årsjubileet av samenes første landsmøte i Trondheim som skjedde fra 6. til 9. februar i 1917. Vi skal by på en mektig stor oppsetning som også Kringkastingsorkestret (KORK) skal være med på - med hele 54 musikere av toppklasse sammen med samiske musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sapmi, sier Degerlund.