Leder for fellesskapet Næringslivet i Bossekop, Grethe Pedersen, klarer nesten ikke vente på å komme i gang med å sette Bossekop i fart framover. Bakgrunnen er at det store sjørettede industriarealet nå vil bli ledig. Det gjør en visjon hvor økonomisk og sosial utvikling, samt  miljøvern, forsterker hverandre gjensidig.

– Helt topp. Utviklingen i Bossekop har vært i en tvangstrøye av fysiske begrensninger, men nå er det plutselig begrensningene kun hos oss selv. Jeg gleder meg enormt til å ta del i workshopen og ideene som vil komme fram her, sier Pedersen til Altaposten.

God tid

Fagleder arealplan, Hallgeir Strifeldt, og arkitekt Lise Amundsen på avdelingen for samfunnsutvikling i Alta kommune, gleder seg minst like mye til å få dratt de store arealene rundt skiferkaia inn i arbeidet med områdeplanen for Bossekop. For etter at Alta Skiferbrudd AL, som eier av grunnen, nå har tatt en strategisk beslutning om å flytte virksomheten til det nye industriområdet på Skillemo, kan en type senter i Alta bli skapt.  Alta kommune har  vært en aktiv pådriver og tilrettelegger for skiferlagets strategiske valg.

– Det er ikke meningen å vrake historien og tradisjonene som er knyttet til Bossekop, men bruke dem til å skape en ny identitet, som består både av historie og det nye Bossekop, sier Strifeldt og Amundsen.

HOLDER TRÅDENE: Hallgeir Strifeldt og Lise Amundsen fra Alta kommune er tett på utviklingen i Bossekop og ser store muligheter gjennom at skiferkaia nå blir ledig areal. Foto: Jarle Mjøen

Det har tatt tid å komme i gang med en ny plan for Bossekop, noe kommunens folk vedgår har gjort at senteret i vest har lidd under manglende rammebetingelser. Likevel advarer kommunens arealplanleggere mot å forhaste seg.

– Vi har tid til grundige prosesser, som vil gi grobunn for nye tanker og ideer. Skiferlaget vil måtte bruke tid på å tilrettelegge for flytting. Når de er ute av området, vil utbyggingen av det sjørettede området kunne ta til, påpeker planleggerne.

– Hvor lang tid snakker vi om før nye Bossekop kan stå klart?

– Det er trolig snakk om en utbygging i mange etapper, med ulike typer virksomhet. Derfor vil nok byggeperioden strekke seg over tid. Mange tenker nok næring og boligprosjekt, men vi ser for et samspill der også bolyst og trivsel gjennom å tenke blanding av nytt o gammelt, historie og framtid, småskala produksjon/industri, kunst- og kultur, tjenesteyting, bolig og fellesfunksjoner.

OMRÅDEPLAN: Alta kommune er i gang med områdeplan for Bossekop, og området mot sjøen hvor det i dag er skiferaktivitet, skal bli en integrert del av områdeplanen. Foto: Hans Idar Haldorsen/Alta kommune

Workshop

I samarbeid med Alta Skiferbrudd inviterer avdelingen for samfunnsutvikling til en workshop om utviklingen av skiferkaia i Bossekop kommende fredag. Et bredt spekter med lokalt inviterte deltakere som er knyttet til Bossekop, samt de som er involvert i planprosessen, blir å finne i kommunestyresalen, hvor dagen er satt av til å skape Bossekops framtid. Det vil bli innledere både fra Alta kommune og skiferlaget, men nabobyen Hammerfest stiller også for å fortelle hvordan de har endret sentrum i løpet av få år.

Ikke minst viktig er det at også representanter for Europan, en konkurranse for unge arkitekter, vil være tilstede. Alta er med i verdens største konkurranse for unge arkitekter (under 40 år), og de skal komme med forslag hvordan skiferkaia i Bossekop kan bli en viktig del av Alta.

Vinnerutkast julen 2017

Skiferkaia i Bossekop er konkurranseområde i Europan 14, verdens største konkurranse for unge arkitekter og landskapsarkitekter. Sammen med over 50 byer over hele Europa skal man undersøke hvordan framtidens byer kan bli mer produktive. Deltagerne inviteres til å utvikle innovative løsninger for transformasjonen av Skiferkaia. Alta Kommune og Alta Skiferlag ønsker forslag til hvordan Skiferkaia kan utvikles til å bli en mer tilgjengelig og integrert del av lokalsenteret på Bossekop.

Europan har i hver konkurranse et tema som er aktuelt for byutvikling i et europeisk perspektiv. Årets tema er «produktive byer», som tar for seg hvordan europeiske byområder kan utvikles med et større innslag av byintegrert produksjon. Workshopen fredag vil bli innspill for deltakerne i arkitektkonkurransen.

Konkurransen lyses ut i februar 2017. Høsten samme år vil man kunne se de innkomne forslagene og en vinner er klar før jul neste år.