Reineieren i 40-årene, bosatt i Kautokeino, er i Indre Finnmark tingrett dømt til 30 dager i fengsel for underrapportering av reintall.

I tiltalen heter det at mannen i 2010 i Kautokeino eller andre steder, leverte elektronisk melding om reindrift for driftsåret 2009/2010 til Reindriftsagronomen i Vest-Finnmark.

I meldingen oppga han at han hadde 599 dyr pr 31. mars 2010, og unnlot å opplyse om at det reelle tallet var 809 dyr.

– Han forledet således forvaltningen til å tro at de hadde under 600 dyr, hvoretter det på dette grunnlag ble utbetalt kr 145 000 i ekstra stønad på grunn av det oppgitte reintallet, heter det.

Mannen møtte i retten og erkjente ikke straffskyld.

Flere år på rad

Det ble gjennomført en offentlig kontrollert reintelling den 28. februar 2011. I tellingen ble det avdekket at mannen eide 809 reinsdyr. Reindriftsagronomen krevde da at mannen tilbakebetalte tilskuddet han mottok for driftsåret 2009/2010.

Reineieren påklaget vedtaket, men erkjente samtidig at det at korrekte reintallet per 31. mars 2010 var 809 rein. I klagen angis det at nøyaktige reintall ikke ble tilgjengelige før etter offentlig kontrollert telling.

Det festet ikke retten lit til og viste til at reineieren har innrapportert det samme antallet hvert år, de siste fem årene:

«Imidlertid finner retten grunn til å påpeke at NN har innrapportert å ha hatt akkurat 599 rein ved driftsårets slutt den 31.03 på driftsåret 2005/2006, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010 og 2010/2011. Det innebærer at NN har innrapportert å ha hatt akkurat 599 rein fem år på rad.»

Og videre:

«Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at meningen med klagen ikke er kommet riktig frem da han påstår at han behersker norsk dårlig. For det første påpekes det at brevet er meget velskrevet, og bærer ikke preg av å ha blitt skrevet av noen med begrensede norskkunnskaper. For det andre påpekes det at essensen med brevet er at NN erkjenner å ha hatt for mange rein til å få stønad, men legger ned påstand om å få tilskuddet utbetalt likevel og det er henvist til hjemmelen i den aktuelle forskriften for at det kan gjøres og argumentert for det.»

– Handlet forsettlig

Retten mener at det etter en rekke forklaringer fra det offentlige og reineier, bevist utover enhver rimelig tvil at mannen har avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet ved bevisst å oppgi uriktig antall rein. Retten mener at det uriktige reinantallet var oppgitt for å få utbetalt en stønad han ikke hadde krav på, og at tiltalte har handlet forsettlig.

Av formildende omstendigheter i saken, har retten lagt vekt på lang saksbehandlingstid og liggetid både hos daværende reindriftsforvaltning og hos Politiet. I retten ble det opplyst at anmeldelse ble sendt den 13. mai 2014.

Det vil si tre år og tre måneder etter at det ble avdekket at reintallet var 809.

Videre ble det opplyst i retten at saken har hatt en liggetid på 10 måneder hos politiet og en liggetid hos påtale på tre måneder med varierende grad av fremdrift.

– Dette er en lang tid, og retten mener at det må gjøres en forkorting i fengselsstraffen av hensyn til det, bemerket retten.

Med fradrag for unødig lang saksbehandling fant Indre Finnmark tingrett det passende at straffen blir 30 dager i fengsel. Reineieren dømmes også til å betale 3.000 kroner i sakskostnader.