Johan Sara jr, som driver plateselskapet Stierdna i Maze, gir ut sin andre plate med den samiske musikeren og reineieren, Lars Ante Kuhmunen fra Kiruna. Utgivelsen er spilt inn i Nashville med superprodusenten Will Kimbrough.

– En stor dag

Kimbrough, som er en amerikansk singer-songwriter, har blant annet samarbeidet med storheter som Mark Knopfler og Emmylou Harris.

– Jeg gjorde som jeg bruker, nemlig å øve på nye låter i studioet i Maze til Johan Sara som jeg verdsetter høyt, for han er veldig lett å samarbeide med. Etter litt finjusteringer lagde vi en demo som vi sendte til Will Kimbrough i håp om at han ville produsere det hele. Det gikk noen uker og så ringte han plutselig og sa at han ville spille låtene inn med sitt eminente band «The Red Dirt Boys». En veldig stor dag da jeg fikk telefonen. En drøm som gikk i oppfyllelse, sier Kuhmunen.

– En ekte kunstnersjel

Johan Sara er storfornøyd på Kuhmunens vegne.

– Dette er den andre plata jeg gir ut med han og han er et stort talent. Han både joiker, synger og spiller godt, og han er også veldig god til å tegne. En ekte kunstnersjel, sier Sara, som synes det er kult at Kuhmunen fikk muligheten å spille inn albumet i Nashville.

– Dette er mange musikeres drøm, så dette er helt topp, både for mitt selskap og for han selv. Veldig flott å ha en slik artist i stallen, sier Sara fornøyd.

Ga dem utfordringer

Den nye utgivelsen heter «Riihmagállis» og  Kuhmunen forteller at musikerne i Nashville flere ganger måtte i tenkeboksen da han presenterte hva de skulle spille.

– Jeg lager musikk som er en slags blanding mellom country og joik, og joik hadde de aldri hørt før, så de måtte flere ganger i tenkeboksen for å knekke nye koder. De syntes det var veldig moro å spille utenfor sine faste rammer, sier Kuhmunen.

Fungerte som terapi

Dette er hans tredje utgivelsen og arbeidet med «Riihmagállis» fungerte denne gang som terapi etter en stygg voldsepisode.

– For to år siden ble jeg slått ned på fjellet og ble faktisk etter dette fengslet i flere dager, for det hele ble sinnssykt nok sett på som min feil. Jeg knakk tre ribbein. Dette var en veldig tung tid og jeg var nede i kjelleren. Under denne perioden lagde jeg låtene til albumet og fungerte som terapi, sier den samiske musikeren, som med sitt første album «Birrasis»  i 2005 vant Folkelarmprisen.