Fredag formiddag går startskuddet for den tradisjonsrike sesongåpningen på Beitostølen. Første øvelse er 15 kilometer klassisk, men det blir uten Finn Hågen Krogh. Han sparer krefter til lørdagens 15 kilometer fristil og søndagens sprint.

Ser frem til sprinten

Den jordnære tverrelvdalingen er som de aller fleste usikker hvor han står i forhold til sine konkurrenter, men han har håp om gode plasseringer både lørdag og søndag.

– De første rennene er alltid spesielle. Man husker ikke helt hvordan det er å konkurrere for fullt, og det tar litt tid å komme inn i rutinene. Men jeg føler meg veldig sterk for øyeblikket. Jeg har trent godt denne høsten, og hadde et veldig bra høydeopphold i Val Senales. Nå handler det bare om å finne godfølelsen og gi full gass, sier en offensiv Krogh til A-sporten.

Han fikk gjort unna et par kjappe treningsøkter på hjemlig kunstsnø før han satte kursen sørover. Siden tirsdag ettermiddag har han og resten av sprintlandslaget forberedt seg i løypene på Beitostølen.

FORM: Emilie Kristoffersen vant sist helgs sesongåpning i Finland, og gleder seg til å måle krefter med de beste norske løperne på Beitostølen. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Med reduserte norske kvoter i verdenscupen er dette blitt et mye viktigere renn enn tidligere. Det er en generalprøve foran neste helgs verdenscupåpning i Kuusamo, men også et renn man bør gjøre det bra i. Jeg har hatt et godt treningsår, og håper at jeg har hevet bunnivået mange hakk. Det blir spennende å se hvordan kroppen fungerer til helga, smiler 26-åringen, som gleder seg aller mest til søndagens sprint.

– Det blir artig å gå sprintrenn igjen. Ingenting er morsommere enn å ligge i feltet, gjøre gode taktiske valg og tråkke til for fullt når det virkelig gjelder.

Krevende halvår

Andre del av 2016 har utvilsomt vært et spesielt halvår for norsk langrenn. Den såkalte astmasaken med Martin Johnsrud Sundby i sentrum, og den positive dopingprøven til Therese Johaug, har skapt et svært vanskelig utgangspunkt for norske skiløpere inn mot denne sesongen. Etter dette har samtlige norske topputøvere i langrennssirkuset havnet i medias søkelys - også Finn Hågen Krogh. Men han føler ikke at de siste måneders «heksejakt» har påvirket hans sesongforberedelser.

– Det har vært en tøff tid for alle som driver med langrenn, men det har ikke gått ut over treningen. I hvert fall ikke for min egen del. Vi vet hva vi står for og lever godt med det. Jeg har ikke opplevd det som veldig forstyrrende, men det er klart at det er noen som har hatt det ekstremt tøft den siste tiden, kommenterer tverrelvdalingen.

Han føler veldig med landslagskollegene Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Jeg synes Johaug-saken har vært spesielt ille. Da det skjedde var jeg lettere sjokkert. Det medietrøkket hun har opplevd i etterkant har vært voldsomt, og jeg kan ikke en gang forestille meg hvordan hun har det nå. Det er jo et mareritt for alle oss som driver med dette. Jeg håper at de kan få saken gjennom systemet og avsluttet det slik at vi kan få hendelsen litt på avstand. Det holder nå, fastslår han.