Ved Mikkelsby fergeleie ble leira i september mudret og kjørt til Skaidi for deponering. Det vekket oppstandelse, siden det har vært oppdrettsvirksomhet i området der mudderet er hentet opp. Fiskerforeningen i Repparfjorden fryktet avrenning av miljøgifter til elva, og fikk fylkeskommunen til å snu: I forrige uke ble 880 tonn med mudder hentet tilbake og kjørt til Stengelsmoen.

Dermed er det Alta laksefiskeri interessentskap sin tur til å protestere.

– Vi er svært bekymret når vi nå hører rykter om at massene fra Skaidi skal transporteres til Stengelsmoen avfallsanlegg. Det ligger like ved Altaelva, og dette medfører stor risiko for at kjemikaliene skal lekke ut i Altaelva, skriver daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen, i et brev til fylkeskommunen.

Ufarlig slam

– Slapp av, Tor Erland, når leira ender opp hos oss så er det som å ha den i ei bøtte, eller i et badekar med proppen i. Det som eventuelt renner ut fra vårt deponi skader ingen, sier direktør Jørgen Masvik i Vefas.

Fra det bunnplastrede deponiet er det 600 meter til elva.

– Vi tar jevnlig avrenningsprøver fra flere brønner nedenfor deponiet, og resultatet av disse er veldig bra, sier Masvik.

Også rapporten fra Akvaplan niva, som ble leid inn for å analysere bunnslammet etter bråket på Skaidi, må kunne bidra til å roe ned nervene på elvefolket. Analysen viser at slammet jevnt over er av samme type som bunnslammet i resten av Altafjorden, det vil si av det helt ufarlige slaget.

– Analysene viser at massene er av god kvalitet, de inneholder verken kjemikalier eller andre skadelige stoffer, skriver Ole J. Pettersen, rådgiver i fylkeskommunen, i svaret på bekymringsmeldingen fra ALI.

Forsegles

Nilsen er imidlertid ikke trygg på at rapporten forteller hele sannheten.

– Rapporten ser ok ut, men hva som er tatt med og hva som ikke er med, er umulig for oss å si noe om. Vi har dårlige erfaringer med rapporter angående oppdrett og forurensning fra det. De har dessverre hatt en tendens til å ikke fortelle hele sannheten, jamfør Brennpunkt-programmet på NRK for to uker siden, skriver ALI-lederen i en epost til Altaposten.

– Vi forventer derfor at dersom disse massene skal lagres på Stengelsmoen avfallsanlegg, så lagres de på en slik måte at det er umulig at avrenning fra forurensede masser kan komme ned i grunnen, skriver Nilsen.

Transporten fra Skaidi til Stengelsen ble fullført i forrige uke. Bunnleira fra Altafjorden fikk seg altså litt av en rundreise i vestfylket. Endestasjonen ble Stengelsen.

– Her ble massene lagt rett i deponiet vårt, som er fullt om tre års tid. Da forsegles det. Det som måtte være av stoffer i denne leira blir værende der for alltid, forsikrer Masvik.