Det gjør han med bare forbudte sanger i bagasjen.

Moddi er sanger og musiker fra Senja. I 2013 vant han Spellemannprisen i klassen vise.

16 strykere på scenen

På scenen har han med seg et kammerorkester som skal kle opp låtene – 12 forbudte sanger fra 12 forskjellige land.

– Jeg gleder meg stort, for jeg har faktisk aldri spilt i Alta tidligere. Jeg har hørt mye bra om City scene hvor vi skal lage stor lyd, for jeg kommer med 16 strykere fra Arkhangelsk som låter veldig bra, lover Moddi, som påpeker at konserten passer fint for alle i alle aldere.

– Mine konserter har ingen bestemt målgruppe, for det kommer alt fra 14-åringer til de som er godt over 80 år, sier Moddi, som egentlig heter Pål Moddi Knutsen.

Låter med innhold

Han sier denne konserten ikke bare er for de som bare liker show med overfladiske låter.

– Denne konserten er for alle, men låtene er fra 12 land hvor disse låtene faktisk er forbudt, så tekstenes har et viktig budskap i bunnen, forklarer senjaværingen.

– Er det noen land du ikke ville spilt disse sangene i?

– Jeg har norsk pass, så hadde det sikkert gått greit for meg, men for mine venner fra andre land, så hadde det kanskje blitt ille, for fremdeles er mye musikk forbudt i diverse regimer og land, så vi er veldig privilegert som har ytringsfrihet i Norge.

Forbudt joik

Han sier en av grunnen til at han også gleder seg ekstra mye til å gjeste Alta, er at han skal fremføre en ganske så relevant låt for Alta og Finnmark. Den heter  «The Shaman And the Thief» og handler om et møte mellom  en prest og en sjaman.

– På plata synger jeg den som en slags duett eller duell om du vil med Mari Boine, og i Alta skal vi fremføre den med Ellisif Wilhelmsen som kommer fra Porsanger. Det er nemlig ikke bare slik at det bare er land fra det «fjerne østen» som har og har hatt musikksensur. Joik har jo som kjent vært forbudt å fremføre flere plasser i Norge i flere hundre år og derfor så har vi med denne låten som innehar en gammel sjøsamisk joik som er 197 år gammel. Den er fra 1819 og byr på ganske så utagerende joiking, sier Moddi, som forteller at han selv vokste opp uten samisk musikk og kultur.

– På Senja er så å si alt av det samiske borte på grunn av årtier med undertrykkelse, og på grunn av dette ble samisk musikk og kultur en slags mytisk greie for meg, og det er derfor ganske så spesielt og flott at jeg som representerer denne undertrykkende kulturen får lov å synge «The Shaman And the Thief» – som den norske visesangeren Birgitte Grimstad i sin tid ble overtalt til ikke å synge under en turné i Israel i 1982. Det var også slik hele dette plateprosjektet startet – med denne sangen som hun ikke kunne fremføre for 34 år siden, sier Moddi.

Birgitte Grimstad var forøvrig en av Norges fremste visesangere på 60- og 70-tallet. «The Shaman And the Thief» er skrevet av Richard Burgess og handler om en israelsk offiser som ble desertør da han nektet å være med på invasjonen i Libanon i 1982.