– Altaposten kom nok i skade for å feilinformere om hva fiskeridepartementet har tatt til ordet for. Vi ønsker å se på krabbeforvaltningen, men har ingen planer om å flytte grensen for kommersielt fiske etter kongekrabbe, sier statssekretær Ronny Berg.

I artikkelen om Mikkola skrev Altaposten at kongekrabbe som ressurs er blitt et nasjonalt stridstema, selv om den er veldig lokal. Kongekrabben er på vei vest og nordover. Det ble vist til at Tor Mikkola ut fra sin havn i Honningsvåg måtte avslutte vintertorskfisket fordi garnene gikk fulle av krabbe. Videre at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans høyre hånd, statssekretær Ronny Berg, har foreslått å flytte grensen for kommersielt krabbefiske vestover. Fiskerne fra Vest-Finnmark skal få kvoter som fiskerne i Øst-Finnmark til nå har hatt monopol på å hente opp.

– Det er riktig at vi ønsker å gi fiskerne i Vest-Finnmark mulighet til krabbekvoter på lik linje med fiskerne i Øst-Finnmark, men fortsatt skal grensen for kommersielt fiske gå ved 26. grad. Det betyr at fiskerne fra vest som ønsker å fiske krabbe må gjøre det utenfor kysten av Øst-Finnmark. Fisket etter kongekrabber vest for 26. er kun et desimeringsfiske for å unngå at kongekrabben flytter seg vestover, forklarer statssekretæren og benytter også anledningen til å komme en annen misforståelse til livs.

– I andre medier har det blitt hevdet at vi har foreslått å sette krav for å få krabbekvote at en må ha fisket for over 500.000 kroner. Det er ikke tilfelle. Vi mener at nye fiskere fra Vest-Finnmark skal ha det samme minstekravet på 100.000 som praktiseres i dag og har ikke foreslått noen økning.