– Vi har ennå ikke signert noen avtale, og skal du ha noen detaljer eller kommentarer om dette så må du ringe dem som eier prosjektet i dag, sier regionsjef Per Ivar Rasmussen i Peab Bjørn Bygg til Altaposten.

De tre eiendommene som ligger ved siden av hverandre nord for E6 i Alta sentrum og i dag inneholder Br. Andersen, Alta Fargehandel og Mia-butikken, er ferdig regulert som nytt boligområde i randsonen til sentrum. For 11 år siden lanserte eierne av disse eiendommene, Lars Helge Beldo, Kurt Ek og Ruben Åsheim, et konsept som inneholdt leilighetsblokker og forretning i skjønn forening. Konseptet kalte de «Utsikten».

To år seinere var tegningene revidert. Nå var leilighetstallet økt fra 60 til 85, i fire blokker i fire etasjer. Etasjen under blokkene er et sammenhengende forretningsareal.

Prater med Peab

Men prosjektet har nå stått i stampe i snart ti år. Det har vært svært utfordrende å løfte dette økonomisk.

Kurt Ek bekrefter at trioen er i samtaler med Peab.

– Vi er i dialog, og ser på hvordan vi kan komme i mål med en avtale, sier Ek.

Heller ikke han er lysten på å røpe detaljer fra samarbeidsavtalen som er på gang, og ønsker ikke å ha noen formening om det er mest aktuelt å selge prosjektet i sin helhet slik det står, eller om trioen skal være med i en samarbeidsløsning der de sitter på eiendommene, mens Peab blir investor og den som utfører byggejobben.

TRENGER HELP: Ruben Åsheim og Kurt Ek presenterte i 2007 prosjektet Utsikten i Nordre Ringvei. Siden har lite skjed, men nå kan det være røring. Foto: Arkivfoto

Peab Bjørn Bygg Finnmark har de siste årene vært fylkets største byggentreprenør, og morselskapet i Tromsø har en lang historikk som boligbygger i Troms. For tiden bygger selskapet ut Breverudtunet i Bossekop, og har ikke lagt skjul på at de er interessert i å knytte seg til andre prosjekter.

Kurt Ek sier prosjekteierne har vært i kontakt med flere, spesielt da prosjektet var i et tidlig stadium, og at man ikke er kommet så langt med Peab at døra er stengt for andre.

– Vi håper det er flere som har lyst på dette, sier Ek.

– Er dere tre samstemte om veien videre?

– Ja, det er vi.

Ulik økonomi

Alta Fargehandel AS, som Ek eier sammen med sine sønner Morten og Thomas, har lagt to gode år bak seg, med til sammen fem millioner i overskudd. Familien har butikken sin i lokalet i Nordre Ringvei, som er gammelt og slitt, mens håndverkeravdelingen er lokalisert i Skansen-bygget, som familien kjøpte for et par år siden.

Også Ruben Åsheims Comfort Alta AS går med greie overskudd, til sammen 3,6 millioner de siste fem årene. Åsheims butikk flyttet i fjor fra Åsheims gamle bygg i Nordre Ringvei til oppussede lokaler i nabobygget, som er eid av eiendomsselskapet Trekanten Alta AS

Lars Helge Beldo har hatt det litt tøffere de siste årene enn prosjektpartnerne i Nordre Ringvei. Hans Br. Andersen AS har et samlet underskudd de siste fem årene på 800.000 kroner. Det veies imidlertid opp av hans andre bilfirma, Henry Hammari AS, som har et samlet overskudd på 1,2 millioner kroner i samme periode. Et samlet overskudd på 400.000 monner uansett ikke når nødvendig egenkapital i et leilighetsprosjekt til et tresifret antall millioner skal stables opp.