– Vi støtter en utbygging på Veidnes. Det er en forutsetning at det blir ringvirkninger for Nordkapp og Finnmark, skriver ordfører Monica Nielsen i sin høringsuttalelse til Statoil.

Statoil vil investere 60 milliarder i Johan Castberg, som ligger ti mil nord for Snøhvit.

Konsekvensutredningen ble i september sendt ut på høring før utbyggingsplanene legges i løpet av neste år. Johan Castberg-prosjektet er det største feltet som ennå ikke er utbygd på norsk sokkel. Fortsatt er prosjektet sårbart med høye kostnader og lave oljepriser.

Vil ha lokale ringvirkninger

Alta kommune stiller seg svært positiv til utbyggingen.

– Vi har gitt høringssvar fordi vi er opptatt av utviklinga i nord. Vi ønsker at kommunene får ta del i det som skjer i Finnmark, sier Nielsen.

– Vi må være klare og tydelige på at vi skal være med når det gjelder utviklinga i nord, sånn at vi kan få arbeidsplasser og oljeinntekter til kommunene, legger hun til.

Alta som knutepunkt

Kommunen mener konsekvensutredningen må vurdere Alta som logistikk-knutepunkt. Med havn, flyplass og helikopterbase, har Alta mye å tilby.

– For Alta er det viktig å vise hva vi kan tilby. Vi er et knutepunkt i forhold til logistikk, og ser at vi kan bidra i forhold til Johan Castberg. Vi ønsker å være med og løfte, til beste for hele Finnmark, sier ordføreren.

I høringsuttalelsen blir det trukket frem at Alta lufthavn har nesten hundre prosent regularitet og helikopterbase klar til bruk.

Alta kommune sier det må være en tydelig konkretisering av hvilke funksjoner og bemanning i en driftsorganisasjon som kan legges til Finnmark, og ber om at noe også tilfaller Alta.

– I en slik vurdering må også Alta, som Finnmarks største by, inngå, påpeker Alta-ordføreren.

Ulike transportløsninger

Kommunen ber om at avklaring rundt valgt transportløsning blir tatt med i utredningen. I dette ligger det at planen om ilandføring av oljen og terminalutbygging på Veidnes også må utredes, versus en FPSO-løsning (Floating Production Storage and Offloading).

«Statoil må også etablere faste avtaler med virksomheter i Finnmark som leverer totalkonsept innen oljevern for alle maritime operasjoner. Avtalen må gjelde for hele Johan Castbergs feltets levetid», skriver kommunen.

De ber om at det tas hensyn til infrastruktur, som utbedring av Skarvbergtunnelen og E69, og at man har fokus på bruk av lærlinger. Dessuten må man utrede en fellesløsning for oljetransport mellom feltene i Barentshavet og terminalen på Veidnes.

Samtidig ber man om at det gjøres følgeforskning, og at nordnorske forskningsmiljøer blir involvert.