Musikkquiz er populære greier i Alta, med Barila og Studenthuset City som arena. Dette fikk Alta Musikkorps sin dirigent Birger André Nilsen til å pønske ut idéen om en quiz med live-musikk, levert av korpset i all sin prakt. Resultatet ble en aldeles fornøyelig seanse i kultursalen i går kveld.

Stor sjangerbredde

Barilas rutinerte quizmaster Einar Leinonen og Alta musikkorps under ledelse av ikke mindre rutinerte Birger André Nilsen ledet et konkurransegiret publikum gjennom drøye to timer med musikalske nøtter. Stor sjangerbredde gjorde at nær sagt hvem som helst kunne glitre med sine kunnskaper. Korpset spilte melodier fra barne-TV, lokale artister, klassisk musikk, jazz, pop, Grand Prix, salmer, film- og TV-musikk, og Einar Leinonen presenterte mange og til dels intrikate oppgaver som han og Birger André Nilsen hadde klekket ut.

Tekst til feil melodi

En aldeles merksnodig opplevelse var gjestevokalistene Kaja Wøhni og Simen Schjølbergs fremføring av sangtekster til «feil» melodi, noe som ikke bare krevde iherdig hybridisering ved Birger André Nilsen i forkant, men ikke minst dyp konsentrasjon av de to unge vokalistene fra Alta videregående skoles musikklinje som mestret oppgaven med glans. Oppgaven gikk ut på å gjenkjenne låtene som teksten og melodien var hentet fra. Å høre teksten til Alf Prøysens Musevise til melodi av Johnny Cashs Folsom Prison Blues (sunget av Simen Schjølberg) var en nær døden-opplevelse for undertegnede. Teksten til Kveldssong for deg og meg (det vil si landeplagen «Grisen står og hyler» av Odd Nordstoga) til melodi av salmen Hellig, Hellig, Hellig (sunget av Kaja Wøhni) fremkalte kroppslige ubehagsreaksjoner hos flere i salen.

Kims lek

En annen, litt annerledes og desto mer artig oppgave var å se korpset marsjere to ganger rett etter hverandre, hvorpå deltakerne måtte finne åtte synlige forandringer i korpset mellom første og andre marsjrunde.

Grand Prix-konge

Rundt 50 deltakere fordelt på 11 lag knivet om ganske pene pengepremier for alle lagene på seierspallen. Seieren gikk, ikke helt overraskende, til laget «Jazzforum» som besto av profilerte personligheter fra byens musikkliv, men definitivt ikke fra jazzmiljøet.

– Det gikk bra, men vi slet kraftig med temaet jazz, sier medlem i Jazzforum, Torgeir Ekeland, blant annet kjent som festivalsjef for Aronnesrocken.

– Men takket være vår lagkaptein Karl-Rune Rubachs helt ekstreme kunnskaper om Grand Prix gikk det vår vei. Men seieren var veldig knepen, og det kunne gått skikkelig galt. Karl-Rune har nettopp lest den autoriserte biografien til Marius og Martinus, men bommet stygt på fødselsåret deres, sier et annet lagmedlem i Jazzforum, Kjetil H. Nilsen.

– Jeg tror det må ha vært den uautoriserte utgaven Karl-Rune har lest, legger han til.

Kapteinen for seierlaget var strålende fornøyd.

– Vi lå dårlig an på meningsmålingene, men tok seieren til slutt, kommenterte Karl-Rune Rubach, med hentydning til en viss hendelse tidligere på dagen.