Konjunkturbarometeret for Nord-Norge bekrefter at det økonomiske styrkeforholdet mellom sør og nord er endret.

Særlig eksportveksten ligger langt over utviklingen i resten av landet. I tillegg er arbeidsledigheten i nord rekordlav. Fram mot 2025 er det planlagt investeringer for 635 milliarder kroner i Nord-Norge.

– Vekstmulighetene i nord har aldri vært større. Både nasjonale og internasjonale aktører har rettet blikket nordover, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank1 Nord-Norge.

Ingen subsidiert utkant

Tirsdag presenterte Janson konjunkturbarometeret for over 400 beslutningstakere i Alta. Den årlige veksten i landsdelen har vært ett prosentpoeng høyere enn i resten av landet fra 2008 til 2013. De siste årene er dette bildet forsterket.

– Dette bekrefter at Nord-Norge er en nasjonal vekstmotor. Bildet av landsdelen som en subsidiert utkant kan vi legge bort for godt, sier Janson.

Sjømateksporten i Nord-Norge har økt med over 25 prosent siden fjoråret. Reiselivet har sterk vekst i antall overnattinger og arktiske nisjebedrifter gjør det godt internasjonalt.

Må prestere bedre

Utsiktene for årene fremover er fortsatt vekst i landsdelen. Samtidig peker Janson på noen utfordringer.

– Befolkningsgrunnlaget synker i nord og vi blir stadig eldre. Skal vi snu trenden må vi i næringslivet prestere bedre og skape attraktive arbeidsplasser, kommunene må bli bedre på tilrettelegging og fylkene må løfte seg på utdanningsfronten. Skal vi lykkes må vi ikke bare se mulighetene, men også evne å gripe dem, sier Janson.