Torsdag kveld i Nordlyskatedralen er Alta motettkor med orkester og solister klar for på sin årlige konsert «Klassisk november».

– Krevende

Noe av det som publikum skal få høre denne gangen er Haydns seineste mesterverk, supplert med Hàndel, Vivaldi og Reger.

– Jeg skal blant annet synge Joseph Haydns såkalte «Nelsonmessen», som er konsertens hovedverk. Førstesatsen går veldig fort og har flere krevende partier, så klarer jeg den, så går det meste av seg selv etter det, sier Nilsen som også var med som en av solistene da Motettkoret i vår satte opp Johannespasjonen. Også den ble fremført i Nordlyskatedralen.

– Er den vanskelig å synge?

– Ja, spesielt førstesatsen er utrolig krevende. Man må være i veldig teknisk god form for å klare å stå løpet ut, sier Nilsen og utdyper:

– Hvis jeg skal sammenligne med noe, så er førstesatsen musikkens svar på Ferrari, eller Jaguar om du vil, for den, med mer, går veldig fort og i et veldig høyt toneleie. Det passer meg forsåvidt perfekt, ettersom jeg liker å synge høyt og sterkt. Jeg er også i storform for tiden, så jeg gleder meg stort.

– Fantastisk kor

Hun skryter uhemmet av koret og orkestret som skal bidra under det hele.

– Jeg tror ikke altaværingene er klar over hvor godt dette koret er. På en av øvelse som jeg hadde i forrige uke så låt de bare helt fantastisk. At de får til å lage en så stor konsert som dette kommer til å bli, er er bare helt fantastisk. Jeg er bare utrolig takknemlig for at jeg får være med å synge med dette koret og de andre solistene, sier Nilsen og peker på at tenoren Mathias  Gillebo, den profesjonelle mezzosopranen Sunniva Eliassen om bor i Alta og bassen Antti Nissilä fra Hammerfest skal være med å kle opp de store mesterverkene.

Orkesteret består denne gang av Ensemble Noor, forsterket med tidligere musikkskoleelever som for tiden studerer musikk, samt flere lærere fra Alta kulturskole.

– Det er 16 gode lokale musikere som skal backe opp oss solister og koret, og det kommer til å låte storslått, lover Nilsen.

I følge Wikipedia er Joseph Haydns Nelsonmesse komponert til minne om britenes store sjøhelt admiral Horatio Nelson, som stanset Napoleons framrykning ved Trafalgar 21. oktober 1805.