– Vi hadde veldig gode tall i 2015, men i år er det en liten nedgang i hvor mange som har gått toppturer, forteller Aase-Kristin H. Abrahamsen, kulturrådgiver i Alta kommune.

Alta 10-toppers

I år er det 493 personer som har registrert seg på alle ti toppene. Dette er 53 færre enn året før, da 546 personer tok alle toppturene.

– Vi har ikke hatt så veldig godt vær i sommer, det kan være en av årsakene til nedgangen, sier Abrahamsen.

Losvarkollen økte mest

Losvarkollen hadde i år den desidert største økningen med 455 flere besøkende enn året før. Til sammen er det registrert 4126 besøkende på toppen i løpet av sesongen. Borras har også en liten økning, 23 flere registreringer i år og til sammen 3351 registrerte besøk på toppen.

– Losvarkollen er en liten, lett topp som alle kan klare å gå. Det er for eksempel mange barnehager som tar turen opp dit, forklarer Abrahamsen.

Nedgang

Fortsatt er det Komsatoppen som er flittigst besøkt med hele 11.418 besøkende. Dette er 1181 færre besøkende enn i 2015.

– Komsatoppen er lett tilgjengelig for de aller fleste, det er nok derfor denne er så populær. Opp til Komsatoppen går det folk hver eneste dag hele året, mens vi registrerer bare fra 4. juni til 15. oktober, forklarer Abrahamsen.

At vi ikke har vært like spreke som i 2015 viser tallene for resten av toppene i kommunen. Bortsett fra Losvarkollen og Borras, viser de resterende toppene som inngår i Alta ti-toppers færre besøk. Totalt i registreringsperioden har det vært 36.561 besøkende på toppene – dette er 2177 færre enn i 2015.

– Tallene er fortsatt veldig gode, og det viser at altaværingene liker å komme seg ut på tur, fastslår Abrahamsen.

Premiering

Alle de som har vært sprek og kommet seg på en eller flere topper er med i premietrekningen.

– I november trekker vi ut en premie for hver topp og alle som har gått Alta 10-toppers får en t-skjorte, sier Abrahamsen.

Perletur

I år har også sju av toppene inngått i Finnmarks Friluftsråds perleturer. For å få «perlekrus» må sju av turmålene til friluftsrådet være besøkt. Har man registrert sju turer kan man få kjøpe det eksklusive «perlekruset», som er designet av Gunn Vottestad.

– Disse turene kan man gå hvorsom helst i hele Finnmark, bare turen er registrert som perletur. Til neste år vil perleturmålene i Alta kommune ikke være de samme som toppturene, forklarer Abrahamsen.