– Alle husker filmplakaten til «ET» der de sykler foran månen. Jeg ønsker et slikt uttrykk også for Offroad Finnmark der folk skal huske at hos oss sykler vi foran midnattsola. veldig mye bra er gjort i løpet av de siste årene, men det er ingen tvil om at det er mye å gå på når det gjelder medieinteresse, sier Rune Berg som ansettes som ny daglig leder i Finnmarksrittene AS.

Han har erfaring fra både NRK, Finnmark Dagblad, Altaposten og reiselivsbransjen. Det ville ledelsen i Finnmarksrittene dra fordeler av og valgte derfor Berg som ny sjef.

– Det meste foregår i et område det er vanskelig å komme seg ut til, så for å skape interesse må vi gjøre rittet mer tilgjengelige for media som helst vil fortelle de fantastiske historiene som utarter seg der ute. Til nå er det stort sett blitt vist bilder fra gågata i Alta og sjekkpunktene underveis.

– Lettere for Finnmarksløpet

Finmarksløpet har i stor grad lyktes, spesielt i forhold til napp hos NRK som de siste årene har hatt daglige sendinger fra løpet. Han har selv vært en viktig brikke i NRK-produksjonene og har laget utallige reportasjer fra hundeløpet med hjelp av snøscooter.

– Jeg har forsøkt det samme med ATV under Offroad Finnmark, men det er langt vanskeligere å  fange øyeblikkene. Man klarer ikke å følge de raskeste syklistene på samme måte som man gjør med hundekjørere om vinteren. Så for å si det som de ville sagt det på Kronstad; Å lage tv fra Finnmarksløpet er moped i forhold til Offroad Finnmark, sier Berg med et smil før han fortsetter:

– Jeg endte opp med ti sekunder med film i Masi og måtte kjøre til Mieron for å få nye ti sekunder. Vi må derfor finne en måte å lage de gode historiene ute i løypa. Å tenke droner er da naturlig, men i starten må vi trolig gjøre det selv for å vise tv-kanalene at det er mulig å lage god underholdning også av dette.

Har telefonnumrene

Etter sju år i en NRK-bil under Finnmarksløpet har han knyttet kontakter.

– Jeg har det nettverket jeg har og skal selvfølgelig forsøke å utnytte det. Jeg kan derimot ikke bestemme hva NRK skal gjøre, men jeg har telefonnumrene og vet hvem jeg skal snakke med, sier han og legger til:

– Samtidig skal vi ikke glemme at NRK ikke er de eneste. TV2 er den store sykkelkanalen per nå og vi har Discovery som satser stort i Norge og kanskje har et enda større potensial mot utlandet. Så selv om jeg har kontakter i NRK skal vi også jobbe mot andre kanaler. Det jeg vet er i alle fall at rittet har et vanvittig potensiale om vi når ut til mediene.

– Hva med kjente sykkelpprofiler som Thor Hushovd og Gunn Rita Dahle?

– Det er ingen tvil om at Lars Monsen har vært viktig for interessen rundt Finnmarksløpet. Så det handler også om å få sykkelprofiler til å knekke koden i forhold til hva de kan være med på her.