– Det er lett å føle seg velkommen i Washington DC. Og det er svært spennende å få jobbe for en amerikansk politiker og følge presidentvalget tett på, sier Lars Mattis Hanssen på telefon over Messenger.

Den blide Ap-politikeren er stipendiat i Washington DC, hvor han studerer ved George Washington University og jobber for en amerikansk politiker i Kongressen. Ambassadør Robert D. Stuart Fellowship er et stipend for norske politikere under 35 år.  Det er Robert D. Stuart jr., ambassadør i Norge fra 1984-1989, som har opprettet stipendet med formål om å knytte tettere bånd mellom Norge og USA.

På husbesøk i valgkampen

For Lars Mattis Hanssen er det spennende å få jobbe for representanten Keith Ellison fra Minnesota, samtidig som han får delta aktivt i valgkampen for Hillary Clinton. (Men han har altså ikke møtt henne ansikt til ansikt. I hvert fall ikke ennå.)

– I helgene deltar jeg så mye som mulig i Hillary Clintons valgkampanje. Jeg har blant annet vært i Pennsylvania og i Virginia for å hjelpe til med å gå husbesøk og minne folk om å bruke stemmeretten sin, forteller han.

Anbefaler andre

– Jeg var heldig som fikk være Arbeiderpartiets kandidat. Jeg vil absolutt anbefale andre å studere eller jobbe i Washington DC. Det er en veldig spennende by, med mange dyktige, arbeidssomme og hyggelige folk, sier 31-åringen som er vokst opp i Kaiskuru og Saga og er hjemme i Alta så ofte han kan.

Hanssen jobber til vanlig for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet på Stortinget. Han ble nominert til å søke på Stuart-stipendet, og utvelgelsen var det Atlanterhavskomiteen og Norge-Amerika-foreningen som sto for.

Dagene i Washington DC består av å studere USA's utenrikspolitikk ved Universitetet. Han har kontor ved et institutt som jobber med Europa og Asia, og har flere kolleger der som er interessert i å få vite mest mulig om Norge og arktiske spørsmål. Han har deltatt på seminarer, som ett om økonomisk vekst i Albania.

– Jeg skal dessuten holde et seminar selv, om Norge. Det er veldig artig å få være med på dette og jeg lærer noe nytt hver eneste dag, sier han.

– Har sjefen din, Keith Ellison, vært i Norge?

– Han har vært der mange ganger, men aldri i Nord-Norge. Så det vil jeg foreslå for han, fastslår han.

Heier på Clinton

– Keith Ellison fra Minnesota sitter i Financial Services Committe i House of Representatives. Jeg har fått være med på flere spennende høringer her. Jeg synes teamet til Ellison er hardtarbeidende og står på for sine constituents hjemme i Minnesota. De gjør alt fra å besvare 1.500 brev i uka til å forberede opptredener, som å stille spørsmål i høringer eller holde innlegg. De jobber også hardt med nye lovforslag som Ellison kan fremme, forteller Hanssen som til tross for at han bare er 31 år har opparbeidet seg lang politisk erfaring. Det hele begynte med AUF hjemme i Alta.

Nå håper han at Hillary Clinton skal vinne presidentvalget.

– Hillary Clinton leder nå komfortabelt, og det er veldig sannsynlig at USA får sin første kvinnelige president. Spørsmålet nå er bare hvor stor seieren blir, avslutter Lars Mattis Hanssen vår lille passiar.