Mens Tromsø kommune i høst kastet seg rundt og åpnet en samisk avdeling etter at behovet meldte seg, har man i Alta ikke tenkt å ta snarlig stilling til de rundt 25 barna i Alta som står uten samisk barnehagetilbud. Til tross for at saken er forskjøvet frem til neste høst, forsikrer gruppeleder i Alta arbeiderparti, Ole Steinar Østlyngen, at de er svært opptatt av å ta vare på sine samiske innbyggere.

– Hva legger du i det?

– Jeg tror vi skal være på hjul med samiske barnehageplasser til høsten.

– Tromsø kommune klarte å snu seg rundt på noen få måneder, hvorfor klarer man ikke det samme i Alta?

– Vi kan ikke åpne noe nå midt i barnehageåret, og dessuten har vi overkapasitet. Skal vi åpne en ny samisk avdeling, må vi legge ned en annen avdeling. Og det er det jo mulig at vi kan vurdere, svarer Østlyngen.

Han minner nok en gang om det Ap tidligere har sagt, nemlig at mange foreldre er fornøyde med Oterfaret barnehage, hvor man har en avdeling der man har fokus på samisk kultur, selv om ikke arbeids- eller lekespråket er på samisk. Ei heller er avdelingen forbeholdt samisktalende barn.

– Du skulle bare visst hvor mange som ringer til oss og ber oss om ikke å glemme de som er same, men som ikke snakker samisk, sier Østlyngen.

– Når de samiske foreldrene ikke engang orker å søke Oterfaret som andrevalg, så blir man helt oppgitt, sier han.

– De sier at barna deres ikke bruker samisk i Oterfaret og dermed mister barna morsmålet sitt. Er det noe dere ikke fester lit til?

– Jo, selvfølgelig, men vi må også ta stilling til de andre samene også, sier Ap-politikeren.

– Jeg mener at samtlige barn i Alta kunne ha gått i en sjøsamisk barnehage, sier Muotka, som er utålmodig etter å signere samarbeideavtalen med Alta kommune.

– Vi er klare når bare Monica og Hilde er klare, sier sametingsråden om henholdsvis ordfører og hovedutvalgsleder for kultur og oppvekst i Alta kommune.

Ap i Alta har tidligere snakket varmt om samarbeidsavtalen med Sametinget, men fortsatt er signeringen langt unna.

– Den kommer opp i formannskapet i første kvartal neste år. Det er store ytterpunkter i saken. Helt fra Frp som ikke ønsker noe, til oss i Ap som ønsker mye, sier gruppeleder Østlyngen.