– At det nå foreslås et eget reglement for vervet som ordfører i Loppa, er et forsøk på å kneble meg. En munnkurv som gjør jobben som ordfører vanskelig. Det rammer handlefriheten til å gjøre en god jobb for innbyggerne, mener Halvorsen.

Møte i morgen

Både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV står bak kravet om et eget reglement for vervene som både ordfører og varaordfører. Saken kommer opp til behandling i et ekstraordiært kommunestyremøte onsdag.

–  Ordførerens oppgave og mandat er klart definert i kommuneloven og delegasjonsreglementet, så dette er en helt unødvendig prosess. Det er et ønske om å kontrollere ordføreren, noe jeg finner prinsipielt betenkelig, sier Halvorsen.

– Håpløs situasjon

Han mener at ordføreren må ha ytringsfrihet, uten å måtte tufte enhver holdning eller ytring i formannskapet eller kommunestyret.

– Møter jeg i regionrådet er det forventet at jeg som alle andre skal kunne gi uttrykk for Loppas syn i ulike saker – og det er ikke alltid dette er behandlet i formannskapet. Dette vil skape en umulig situasjon i praksis, mener Halvorsen, som ikke legger skjul på at Loppa-politikerne sliter med omdømmet.

– Den ustanselige kranglingen er vanskelig å forholde seg til. Jeg er en fersk ordfører som ikke legger skjul på at det er behov for dialog, men det første året som ordfører har kun vært et møte med snubletråder, mener ordføreren.

For mye på Sandland?

Det er spesielt to forhold som er bakgrunnen for at situasjonen har tilspisset seg. Det ene er kravet om at han skal være mer i Øksfjord enn i dag. Han har bosted på Sandland og jobber en del fra sitt hjemmekontor. Det andre er debatten om kommunesammenslåing, der Høyre-ordføreren er på kollisjonskurs med flertallet i kommunestyret. Det toppet seg med møtet med kommunalkomiteen, der det ble hevdet at han undergravde vedtaket med sine uttalelser.

– Sannheten er at jeg klargjorde nøye hva kommunestyrets flertall mente, men var også klar på hva jeg som ordfører mener Loppa-samfunnet er nødt til å gjøre for å møte fremtiden, sier Halvorsen.

Han stusser over at det kreves at han skal forholde seg til et arbeidsreglement der han skal jobbe fra 08 til 15.

– Ordførergjerningen krever at man er på hele døgnet, så dette er merkelig utgangspunkt.

– Har du vært for egenrådig?

– Jeg  har et klart ønske om dialog med de øvrige politikerne. Jeg tar gjerne en saklig debatt i enkeltsaker, men det er ingen av de øvrige partiene som har tatt initiativ til en slik debatt. Det er synd, for jeg er valgt til ordfører for fire år og det trengs god dialog.

– Er du nok på kontoret i Øksfjord?

– Jeg forsøker å være der det er mest hensiktsmessig til enhver tid, blant annet basert på kommunikasjoner og hva som er mulig å gjøre fra hjemmekontor. Det kan ikke være sånn at man må være bosatt i Øksfjord for å være ordfører. Jeg må også ha mulighet til å ha et familieliv, påpeker Halvorsen, som mener ankepunktene nærmest gjør det umulig å være ordfører fra Vestre Loppa.

– Et behov

Sp-politiker Fabrice Caline er en av de fem politikerne som har krevd ekstraordinært kommunestyremøte for å legge frem forslaget til reglement. Han mener det er et klart behov.

– Vi ønsker å ha et reglement vi kan henvise til når det gjelder kjøreregler, slik at ordføreren ikke bare kan avvise en debatt om disse tingene. Kommuneloven er ikke veldig klar på ordførerrollen, annet enn at han skal være møteleder. Vi legger ikke skjul på at vi er usikker på hva som kommuniseres ut i forhold til hva som er Loppas holdning i ulike sammenhenger, sier Caline, og henviser til det etterhvert så omtalte møtet med kommunalkomiteen.

Han bekrefter også at fraværet fra rådhuset i Øksfjord er en snakkis og utfordring.

– Ordføreren befinner seg på Sandland der han også driver en bedrift. Det har skapt grobunn for rykter.

Mener du at han jobber for bedriften fra sitt hjemmekontor istedet for Loppa kommune?

– Personlig har jeg ikke grunnlag for en slik påstand, men vi tar opp bekymringen og klargjør at kontorstedet er Øksfjord, sier Caline.

Han regner med at det er uenighet i kommunestyret i morgen, men ønsket er en felles klargjøring.

– Vi ønsker en åpen og ærlig dialog om ordførerrollen, til det beste for Loppa,  presiserer han.