Kommunestyrets representanter lyttet og likte det Finn Gjerull Rygh fra analysebedriften Oslo Economics fortalte om funnene som var gjort i den samfunnsmessige utredningen av sykehusstrukturen for Vest-Finnmark. Gjerull Rygh var krystallklar på at indikasjoner som var funnet og gjennomgått pekte i èn retning: Et nytt sykehus i Vest-Finnmark må bygges i Alta.

– Hadde vi fått i oppdrag fra Hammerfest kommune å utrede sykehusstrukturen samfunnsøkonomisk, ville både utredning og konklusjon blitt nøyaktig lik den utredningen som foreligger. Vi ville jobbet på akkurat samme måte. Men vi tror kanskje at vi hadde fått tilgang til mer informasjon og data dersom Alta kommune ikke var oppdragsgiver, sa Gjerull Rygh til Altaposten etter at han hadde gitt kommunestyret en bred og grundig informasjon om utredningen og dens konklusjoner.

– Ikke kjøpt og betalt

Finn Gjerull Rugh har ledet gruppen av forskere som har jobbet med rapporten de siste fem månedene. Han fortalte kommunestyret at selv om det er samfunnsøkonomer som har vært toneangivende i gruppen, har den også hatt et sterkt helsefaglig innslag. I gruppen har det også deltatt en professor i medisin.

– Vi har merket oss at det er framkommet påstander om at bestiller ikke bare har betalt for rapporten, men også for konklusjonene. Vi har selvsagt vår integritet å ta hensyn til og jeg kan bare si; nei, vi tilpasser ikke konklusjonene våre til bestiller. Vi har dokumentert og begrunnet både konklusjoner og vurderinger, og jeg håper at alle vil lese rapporten og påpeke  ting de mener  ikke er korrekt, så skal vi forklare og svare, klargjorde den ansvarlige for utredningen.

Bak Norges mest kjente

Både for kommunestyret i plenum, men også overfor Altaposten etter framlegget, bekreftet Gjerull Rygh at Oslo Economics har gjort en rekke utredninger for departement og helseforetak.

– Er det korrekt at dere har levert Norges mest kjente sykehusstrukturutredning, i 2012?

– Jeg kan ikke bekrefte at vi har laget den mest kjente, men det er korrekt at vi stod bak den mye omtalte samfunnsutredningen for plassering av sykehus i Møre og Romsdal. Det ble mye oppmerksomhet da det skulle bygges nytt sykehus til erstatning for sykehusene i Molde og Kristiansund, og vi leverte ei utredning hvor mange alternativer ble vurdert.

– Hvordan reagerer du på påstandene om at utredningen er farget av at Alta kommune er oppdragsgiver?

– Vi er 35 samfunnsøkonomer i Oslo Economics og liker selv å se på oss som landets største private samfunnsøkonomiske miljø. Vi står hundre prosent inne for utredningen, men anbefaler Alta kommune å be Helse Nord utrede alle forhold vi har gjort i vår utredning. En slik utredning vil få tilgang til en del data og opplysninger vi dessverre ikke fikk ut fra helseforetaket og som kan gi et enda bedre grunnlag for å trekke konklusjoner.

– Vil en ny utredning kunne konkludere med at det ikke er samfunnsmessig og helsemessig gevinst ved å bygge sykehuset for Vest-Finnmark i Alta?

– Konklusjonene våre er trukket på et bredt innhentet materiale. Der vi ikke har hatt fullgodt materiale, har vi lagt til grunn svært konservative vurderinger. Etter vårt syn vil en ny utredning måtte ende opp med samme hovedkonklusjon.