Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Tromsø bystyre, Brage Larsen Sollund bekrefter at Tromsø kommune i høst åpnet en samisk avdeling i en norsk barnehage, etter at den samiske barnehagen på Prestvannet som har plass til 39 barn, var smekkfull.

– Foreldrene, kommunen og Sametinget satte seg ned og prøvde i samarbeid å finne løsninger på dette. Når alle jobbet i samme retning ble det en god prosess. Vi jobbet veldig intensivt med dette i april og mai og dermed var avdelingen klar til det nye barnehageåret, sier Sollund.

Kun samiske barn

I likhet med Alta kommune har også Tromsø overdekning på barnehageplasser. Dette løste Tromsø ved å bruke en av de tomme avdelingene i en norsk barnehage til å lage en ren samisk avdeling.

– Her jobber det kun samiske ansatte og det er kun samisktalende barn som har plass her. Det betyr at skulle det bli fullt i en av de norske barnehagene, så kan ikke vi bruke den samiske avdelingen til å fylle opp med norske barn, sier Ap-politikeren.

– Dette fordi det da utvanner det samiske språket og norsk ville dominert siden det er et majoritetsspråk?

Oppvåkning

Brage Larsen Sollund var tilstede i forbindelse med feiringen av samefolkets dag i den samiske barnehagen i Tromsø. Her opplevde han en oppvåkning.

– Da jeg stod der og så på alle de små barna som hadde moteshow i hver sine kofter og hvordan de snakket samisk seg i mellom og var så stolte, så skjønte jeg virkelig verdien i å ta vare på det samiske språket og kulturen. Kontrasten til mine besteforeldre fra Lyngen, som har gjennomgått en knallhard fornorskning, var gigantisk. Og det er det det handler om. Jeg er veldig stolt over det vi har fått til i Tromsø og vi får mye ros fra både foreldre og andre, sier gruppelederen.

Robek-lista

Sametingsråd for NSR på Sametinget, Silje Karine Muotka, skryter av måten Tromsø kommune har møtt behovet for samiske barnehageplasser på.

– De viste en veldig offensiv rolle og Brage Larsen Sollund ringte meg og sa at «vi har kø i den samiske barnehagen, kan dere hjelpe oss med å fikse det», gjenforteller Muotka, som viser til at en rekke byer i Norge, deriblant Trondheim, Bodø og Røros åpner egne kommunale samiske barnehager.

– Røros kommune er på Robek-lista, men har nylig åpnet en samisk barnehage.

Sterkt signal

– Jeg synes det er for lang tid å vente helt til neste høst med å behandle saken. Da skal saken inn i kommunedelplanen, som igjen skal ut på høring. Dette vil ta svært lang tid, mener NSR-politikeren og føyer til:

Roser Alta

På et punkt vil Muotka rose politikerne i Alta.

– Når det gjelder den samiske ungdomsskoleklassen snudde politikerne i Alta seg raskt rundt. Straks behovet ble meldt inn åpnet de for en egen klasse og her kunne Tromsø hatt noe å lære, sier Muotka.

– Vi er i gang med å ordne et samisk tilbud i ungdomsskolen og vi ser mer enn gjerne til Alta for å høre om deres erfaringer. Det er viktig å lære og dra erfaringer fra hverandre, sier Brage Larsen Sollund fra Tromsø Arbeiderparti.