– Jeg er glad i naturen og jeg blir i Alta så lenge jeg trives, sier den ferske altaværingen Svein Erik Hodneland.

Hodneland er fra den lille vestlandsbygda Myking i Lindås kommune. Han er fagutdannet automatiker og sist vinter tok han naturguidestudier ved Høgskolen i Volda.

– Jeg var heldig og fikk lov å ha praksis hos Glød i vinter, dermed begynte ballen å rulle, forklarer han og sier at han måtte ta sjansen.

Han flyttet til Alta i midten av august og har funnet seg godt til rette, både i ny jobb og i ny leilighet.

– Jeg bodde i telt den første uka i Alta. Det var fint vær, så det gikk veldig bra, sier han.

PÅ JOBB: Svein Erik Hodneland på jobb for X5 Elektro på Alta videregående skole. Foto: Lill Vivian Hansen

Hel ved

Hodneland er det som daglig leder i Glød, Trygve Nygård, kaller for «hel ved».

– Vi var på skitur med en gruppe spanjoler fra Tenerife som, uten å overdrive, ikke var så veldig flinke på ski. Hodneland taklet både turistene og de manglende ferdighetene med sindighet og godt humør, forklarer han.

– Jeg hadde egentlig løst bemanningskabalen for vinteren, men hadde ikke lyst til å «sende» han sørover igjen, ler Nygård.

Ordnet jobb

Dermed tok han kontakt med Kyrre Berg i X5 Elektro for å høre om ikke de kunne ha bruk for en drivende flink kar fram til guidesesongen starter i januar.

Det hadde de.

– Nå er han ansatt hos X5 og vil få permisjon til å jobbe som guide i 3-4 måneder i vinter, forklarer Kyrre Berg i X5 Elektro.

Sparsom erfaring

Så i januar bytter Hodneland ut jobben i X5 med ski, truger og fiskeutstyr. Da skal han ta turistene med seg ut i naturen. Han har ikke så mye guideerfaring fra før, men mener at det vil gå veldig bra.

– Det som virker helt naturlig for oss kan være veldig eksotisk for turistene, forklarer han, og forteller om da han hentet drikkevann fra et hull i isen til italienernes store begeistring.

Nå ser Hodneland fram til vinteren. Han er også spent på hvordan mørketida vil bli.

– Jeg vil være mye ute og vil nok få med meg det lyset som er, mener han.