Sametinget vedtok for et par uker siden at sametinget skal jobbe aktivt for flere samiske barnehageplasser i kommunene og at disse i hovedsak skal være offentlige.

– Forslaget fra oss i Ap ble vedtatt kun mot stemmene fra Frp, sier Ronny Wilhelmsen, nestleder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe og fungerende leder for Sametingets plan og finanskomite.

Løsninger for fellesskapet

Wilhelmsen utdyper overfor Altaposten at det er ute i kommunen samene bor og at det beste er å finne gode felleskapsløsninger der.

– Vi mener det beste for barna er at dette skjer i fellesskapets regi og ikke ved private løsninger. Hvis man isolerer det samiske helt tror jeg ikke det er lurt, sier Wilhelmsen.

  – For å skape et tilbud for de foreldrene som nå sitter med småbarn og føler at tida renner ut, er det ikke god økonomi å bygge ut en avdeling ved den samiske barnehagen i Alta, selv om den er privat. Alta kommune har jo mange private barnehager?

– Jo, men disse er så vidt jeg vet organisert gjennom medeierskap, sier Wilhelmsen.

– Må det være slik at for å sikre at barna lærer samisk må man bo i Kautokeino eller andre samiske kjerneområder, eller skal det være en rett å få lært morsmålet selv om man bor i Alta?

– Man har en opplagt rett til å ta vare på språket selv om man bor i Alta. Alta er kjempeviktig for den samiske kulturen og det samiske språket, sier Wilhelmsen.

Støtter foreldrene

Han er helt klar på at han støtter de samiske foreldrens kamp, men mener at her må det gode langsiktige løsninger til.

– Målet må vær en egen offentlig samisk barnehage i Alta kommune. I tillegg til at vi bør ha tilbud hvor vi både har norske og samiske avdelinger i en og samme barnehage. Dette er det nemlig også mange tospråklige familier som ønsker seg, påpeker Ap-politikeren.

Nylig ble en NOU-utredning som omhandler ivaretakelse og styrking av det samiske språket lagt frem. Altaposten omtalte forrige uke at samiske foreldre knytter håp til rapporten som anbefaler sterkere forpliktekser overfro kommunen til å skaffe samiske barnehageplasser. På spørsmål til Wilhelmsen om han tror det tvinger seg frem en lovforpliktelse til å fremskaffe nok samiske barnehageplasser, svarer han:

– Jeg er enig i at det burde vært lovpålagt, men samtidig må økonomien være tilstede. Her bør staten ta ansvar og gi mer penger over statsbudsjettet. Det blir litt for lettvint å bestille en rapport og så bare skyve ansvaret over på kommunen uten at det følger penger med.

Wilhelmsen mener det er et godt signal at samiske barnehager er løftet inn i en NOU.

– Hvis resulatet av rapporten er at staten tar dette ansvaret, så er det kjempebra. Vi i Sametinget må også bli flinkere til å synliggjøre denne viktige saken overfor storting og regjering, sier han.