– Kloakkanlegget i Rafsbotn ble betegnet som kritisk i «Kommuneplan for vei, vann og avløp» i 2007 og skulle etter planen vært utbedret i 2011. Det er fortsatt ikke gjort noe her, fortviler Sp-politiker og rafsbotning Jan Martin Rishaug.

Utbygging

De siste årene har det vært en del utbygging i området, blant annet på Nikkihompen og i alpinanlegget. Dessuten kommer det et nytt boligfelt med 40 boenheter, som også kobles på det eksisterende anlegget.

– Jeg kan ikke se at det er mindre kritisk nå enn det var i 2007. Nå haster det vel enda mer med dette anlegget, konkluderer Rishaug med.

Rishaug mener også tømminga av kummen er litt tilfeldig, han mener det innimellom flyter litt mer enn vann ut i elvemunningen.

– Dette er ingen god løsning og jeg synes det er merkelig at utbedringer her har blitt forskjøvet i så mange år, sier han.

HER MÅ DE SKJE NOE: Rishaug er selv fra Rafsbotn og fastslår at mange lurer på hva som skjer med den bebudete oppgraderingen. Foto: Livv Vivian Hansen

Underdimensjonert

– Kloakkanlegget i Rafsbotn er underdimensjonert i forhold til den bygginga som har kommet og som kommer i området. Derfor har tømmehyppigheten blitt økt til fire ganger i året, forteller virksomhetsleder kommunalteknikk, Trond Einar Uglebakken.

– Vi tømmer også oftere om det er behov, sier han.

Han forteller også at det har vært tilstoppinger i anlegget som ikke har vært heldige.

Kommunes kommunaltekniske avdeling har jobbet etter prioriteringer gjort av hovedutvalget de siste årene. Kloakkanlegget i Rafsbotn har derfor dessverre blitt skjøvet ut i tid.

– Andre anlegg har kommet foran på listen av prioriterte oppgaver, bekrefter Uglebakken.

Nytt renseanlegg

Kloakkanlegget i Rafsbotn ligger fortsatt i langtidsplanen til Alta kommune.

– Nå er det en slamavskiller som er dimensjonert i forhold til hvor mye væske som til en hver tid kommer inn i anlegget, forklarer Uglebakken.

– Men vi har helt klart behov for et nytt renseanlegg i Rafsbotn, konkluderer han med.

  • Rafsbotn avløpsanlegg ligger inne i økonomiplan 2016 - 2019 for VA-investeringer med 9,0 mill i 2019.