Det blir ikke rettsforhandlinger i oktober om avskjedigelse av enhetsleder for helse i Kautokeino kommune, Sara Kristine Loso, slik kommunen hadde bedt om. Derimot fikk hun tilbud om sluttpakke.

Fastlåst

Losos advokat Tore Dahlstrøm, sier kommunen i utgangspunktet krevde at Loso skulle fratre sin stilling inntil dom i saken faller, siden det er berammet hovedforhandling første uka i desember.

– Vi har gitt et tilbud om en minnelig løsning, men den er ikke akseptert av kommunen. Når det gjelder hva kommunen har tilbudt som sluttpakke, vil jeg ikke si noe om dette, ut over at kommunen har trukket sin begjæring om muntlige forhandlinger om fratredelse inntil dom faller, sier Dahlstrøm.

– Var tilbudet om sluttpakke fra kommunen langt fra det din klient hadde krevd?

– Det vil ikke være riktig av meg å kommentere verken krav eller tilbud av advokat-etiske årsaker når det verserer en sak i retten, sier Dahlstrøm.

Tilbudet om sluttpakke er dermed ikke akseptert og stevningen mot Kautokeino kommune med krav om å få beholde jobben står ved lag. Den saken skal opp til hovedforhandling første uka i desember.

Tilbød 350.000

Allerede tidlig i vår ble det klart at Losos advokat, Tore Dahlstrøm, ifølge stevningen til Indre Finnmark tingrett, ville «anføre at de forholdene som er knyttet til hennes utførelse av sin stilling som enhetsleder ikke gir grunnlag for oppsigelse.  Arbeidstaker krever å stå i stilling under sakens gang, jf arbeidsmiljøloven 5 15-12. Arbeidsgivers saksbehandling har vært mangelfull og lovstridig. Arbeidstaker krever erstatning for ikke-økonomisk tap etter arbeidsmiljølovens regler om erstatning. Arbeidstaker er så langt ikke påført økonomisk tap. Det tas forbehold om å kreve erstatning for et eventuelt økonomisk tap.», het det i stevningen.

Altaposten vet at kommunen ville avslutte arbeidsforholdet umiddelbart og kommunen ville frasi seg retten til å kreve erstatning for det de mener var urettmessige utbetalinger til enhetslederen. Sara Kristine Loso ville få 350.000 kroner av kommunen, mot at hun slutter på dagen og fraskriver seg rett til å arbeide i Kautokeino kommune

Løste bemanning

Striden står om enhetslederen urettmessig har tatt vakter som sykepleier ved siden av jobben som enhetsleder. Losos advokat Tore Dahlstrøm skriver at et møte mellom Loso og rådmann Kent Valio handlet om hennes overtidsbetalinger i kommunen. «Rådmannen ønsket Losos syn på at hun siden 2010 hadde jobbet overtid som sykepleier i kommunen, når dette hadde vært påkrevet av bemanningsmessige grunner», skrev Dalstrøm.

– All denne overtiden som Loso arbeidet, var bestilt av ansvarlige ledere for de ulike tjenestene og har kun vært som en siste utvei der man ikke hadde personell å sette inn. Dette for å gi et forsvarlig tjenestetilbud til befolkningen, blant annet der det manglet psykiatrisk sykepleier, sier advokat Dahlstrøm.

– Har akseptert å fratre

Advokaten til Kautokeino kommune, Kjersti Holum Karlstrøm, er tilbakeholden.

–  Jeg ønsker ikke å kommentere om vi har gitt et tilbud  eller innholdet i eventuelle slike tilbud. Jeg har heller ikke til hensikt å kommentere motpartens tilbud. Vedrørende spørsmål om midlertidige fratreden, som skulle behandles 12. oktober, har Loso gått med på å fratre stillingen midlertidig frem til saken er behandlet i tingretten, sier Holum Karlstrøm.