– Det var tungt på slutten, bare stein og veldig bratt. Vi brukte lang tid, og hadde mange pauser. Jeg gikk gjennom noen rør langs veien. Og så fant vi mye rart å se på, forteller Mia Sønvisen fra Alta, som har gått alle toppturene i «Alta 10-toppers».

– Vi gjorde så mye morsomt underveis som vi bare kunne, sier bestemor Irene Sønvisen.

Og det er faktisk ikke slik at Mia aldri var sliten og lei, for det var hun.

De er verken toppidrettsutøvere eller veldig turvante fjellfolk. Dette er nemlig historien om ei helt vanlig jente som har gått tur med sin helt vanlige bestemor. De har gått i all slags vær og hatt det både tøft og morsomt. Det de imidlertid har felles, er fantastisk gode turopplevelser og et godt samhold. De har tatt bilder, gått litt ut i elva, sett mange svarte sauer og undersøkt  gruveganger. En gang trodde de at de så froskeegg eller rumpetrollegg, men så var det bare bobler.

– Jeg holdt på å gi opp noen ganger, men det gikk bra. Når jeg ble sliten kunne vi finne en god kvilestein. Og så hadde vi jo koseposen, forteller 8-åringen.

Koseposen er en meget viktig bestanddel i tursekken når man skal gå lengre toppturer. Den inneholder nøtter og sjokolade, eller kjeks, og kan få selv den mest slitne til å gå litt til.

Også for bestemor ble turen til Haldde en tøff opplevelse.

– Jeg hadde ikke gått dit siden jeg var ung, og jeg synes det var tungt, forteller hun.

HELT PÅ TOPP: Stolte og glade og med mange tilbakelagte hvilesteiner har Mia og Irene Sønvisen ankommet Halddetoppen. Her hilser de på Kristian Birkeland. Foto: Bjørn Edvinsen

Slik begynte det

– Det begynte med at jeg og bestefaren hennes skulle gå til Bjørklitind, og så ble Mia med. Samme dag gikk pappaen hennes til Haldde, og hadde med seg lillesøstra. Men Mia ville jo også. Så da ble det Halddetoppen neste! forteller bestemor Irene Sønvisen om hvordan de startet det hele.

– Da var det verste unnagjort og siden gikk vi bare på. Mia har vært veldig flink til å holde motet oppe, og sa ja til å være med på tur hver eneste gang, forteller hun.

– Men jeg ville nok ikke gått uten koseposen, sier Mia.

– Ja, koseposen var viktig, særlig til Haldde, bekrefter bestemor.

BOKA: Mia har skrevet seg inn i bøkene på alle de ti toppene. Her er hun på Komsatoppen. Foto: Bjørn Edvinsen

Tips til andre

De gode turkameratene er fornøyd med sommerens bragder. De vil anbefale andre å også dra på toppturer.

– Gjør det til en hyggelig tur sammen. Vi var opptatt av at Mia ikke skulle få turskrekk, det måtte være på hennes premisser. Vi stoppet og så på alle sopper, hjertestein, rare rundinger og alt Mia ville se på, ler Irene.

– Og hvis man går langt kan man spørre om å få en sjokolade, og da blir svaret ofte ja, hvis det er mer igjen, fastslår Mia.

HVILE LITT: Lek og moro, mange spørsmål og svar og mye hvile ble løsningen da Mia og bestemor gikk på toppturer sammen. Foto: Bjørn Edvinsen

Kanskje neste år

– Det er så fint å dra på turer her. Det er bare å ta på seg skoene og smøre matpakke og begynne å gå. Og så ha med kosepose da, det er viktig, sier Irene.

– Tror du det at dere gikk disse turene skyldes «Alta 10-toppers»?

– Helt klart. Jeg synes kommunen har gjort en god jobb med å legge til rette for å gå på tur. Målene er klare, og vi hadde nok ikke gått uten det. Vi bruker også turboka til Lise Otten. Hun beskriver også mange andre turer, forteller Irene.

Nå skal bestemor og barnebarn kose seg med bilder, tente lys, kanskje varm kakao og gode minner frem til de kan hente t-skjorter og muligens planlegge neste års bragder.

– Vi skal kanskje gå på toppene til neste år også. Eller kanskje det blir annethvert år, sier Mia.

Og nettopp det skal hun få tenke litt på gjennom vinteren.

– Supert at Mia har klart alle toppene

– At bestemor og barnebarn har hatt et felles prosjekt å gå på toppturer synes vi er helt fantastisk! Det kan være en motivasjon for andre, sier rådgiver Aase-Kristin Abrahamsen i Alta kommune.

FELLES PROSJEKT: Aase Kristin Abrahamsen synes det er fint at bestemor og barnebarn har tatt alle toppturene sammen. Foto: Arkiv

Det er ennå noen dager igjen til bøkene hentes inn fra postkassene på toppene, noe som skjer 15. oktober.

– Mia på 8 år har klart alle 10 toppene. Det kan være til motivasjon for andre. Man kan begynne med færre topper og etter hvert komme opp i 10 når ungen og besteforeldre er modne for det. Det kan være et felles prosjekt, foreslår rådgiver Aase-Kristin Abrahamsen i Alta kommune.

Prosjektet «Alta 10 toppers» har blitt en stor suksess og får hvert år flere og flere ut av sofaen, og opp på toppene. I 2015 var det til sammen 38.744 registreringer på alle de ti toppene. 546 personer gikk alle ti.

– Vi synes det er kjempefint at toppene favner om mange ulike grupper. Vi møter mange ungdommer på tur, spesielt unge jenter, barnefamilier, pensjonister, både de som ikke er så aktive ellers og de som er veldig aktive. Alle typer mennesker går toppturene, sier hun.

Tør ikke spå ny rekord

Hvert år har antall registreringer økt. Abrahamsen er ikke så sikker på om det skjer også i år.

– På grunn av den våte sommeren tror jeg det blir omtrent som i fjor, sier hun.

Alta kommune trekker ut en vinner fra hver topp som får en spesiell premie, samt en blant de som har gått alle toppene. Utdelingen skjer under en markering i november eller desember. Dessuten får alle som har gått alle toppene en t-skjorte hver.