Da hotelldirektør Knut-Vidar Alseth fødte ideèn om en større høstfestival, var han usikker på om en slik har livets rett, men med nesten fulle lavvoer begge dager, kan han trekke et lettelsen sukk dagen derpå.

– Festivalen har kommet for å bli, sier han.

I overkant av 500 publikummere fredagen og nesten fullt hus, med mer enn 700 glade festivalgjengere på lørdagen, gjør at festivalen klarer seg økonomisk tross store navn på plakaten. D.D.E var favoritten og var en booking for at såpass mange dristet seg ut i et noe kjølig førvintervær med regn og kuldegrader.

Krevde noe stort

Da direktøren begynte å gjøre alvor av planene om et comeback for høstfestivalen i Kautokeino, så krevde han nærmest frie tøyler og han ville ha det stort.

– Ja jeg gjorde vel nesten det. Skal man slå på tromma, vil man jo slå på den største, flirer han.

– Du hadde folk fra hovedkontoret tilstede, var de fornøyd?

– Jada, veldig fornøyd. Vi solgte ut restauranten på femretteren med en europamester som styrte meny og kjøkken, og mer enn 1300 kom på konsertene, så det er kanskje ikke så rart. Jeg har hatt trua, men klart at hovedkontoret var skeptiske til å gjøre en slik booking, men nå skjønner de at dette går an også her på vidda. DDE i lille Kautokeino? Det er jo litt vilt, og jammen var det nok flere som både kløp seg i armene og gnikket seg i øynene, sier Alseth.

Fornøyde artister

Festivalsjefen har også bare fått gode tilbakemeldinger fra artistene.

– De sier de har storkosa seg, og at de gjerne kommer tilbake. DDE kalte dette for en eksotisk festival som vi må bygge opp gradvis med små trinn, og der tar jeg han gjerne på ordet, forteller Alseth.

Både Eivind Berre og Bjarne Brøndbo i gruppa DDE skryter av opplegget da Altaposten møter dem backtstage like etter konserten.

– Det har vært en flott tur over vidda fra Finland til Kautokeino og selve festivalen var intim med god stemning. Spesielt med mye folk under svære lavvoer, sier de. Det er faktisk første gangen vi er i Kautokeino, selv om vi har spilt noen ganger i Finnmark, og en kan jo si at det var på tide. Folket her tok godt imot oss og sang med, så jeg synes arrangøren kan være stolte av det de har fått til med denne festivaldebuten. Vi trivdes, og dette er en plass og en festival vi gjerne kommer tilbake til, sier Bjarne Brøndo til Altaposten.

Bandets frontfigur viser stor ydmykhet over det han jobber med.

– Vi spiller jo nesten hele året og jeg har vel sunget «rompa mi» kanskje fire tusen ganger, men så lenge fansen liker oss, og noen dedikerte som Odd Einar riser hele landet over for å se oss opptre, så kan vi ikke være annet enn takknemlig for å få lov å gjøre dette, smiler Bjarne Brøndbo bredt.

Igang med evaluering

Selv om festivalsjefen er fornøyd, så ser han at en har potensial for forbedringer.

– Det er klart man lærer av feil, men når de er såpass små som det vi har sett hittil, så er det bare en glede å ta fatt på de utfordringene.

– Hvor er det størst rom for forbedring?

– Vi har fått endel klager på VIP-området, der vi gjerne skulle hatt toaletter, eget røykerom og litt bedre fasiliteter. I tillegg ble det noe kjølig i lavvoene utover natta. Men der svikta leverandøren noe, da vi hadde bestilt ekstra toaletter og varmekanoner som ikke kom. Neste år kan vi kvalitetssikre dette bedre. Vi var inntil det siste usikre på hvor mye folk som ville komme, da det var dårlig forhåndssalg av billetter. Derfor måtte vi denne gangen dessverre avvise folk i dørene, da vi faktisk var utsolgte. Men hadde vi visst hvor mange som kommer sånn omtrent, kunne vi tatt inn flere lavvoer og dermed tatt inn flere folk for området er stort nok. Men jeg tror likevel vi er nære taket foreløpig for hvor stor en slik festival vil være, basert på billetter solgt i forhold til at vi hadde en meget bra line-up av artister, smiler Alseth.