– Når våre barn blir veiledet, vil vi ha full tillit til at de blir veiledet i det synet som er grunnfestet i vår religion, sier styreformann ved Alta kristne grunnskole, Odd-Arne Thomassen til Altaposten.

I fjor skrev Altaposten om at AKG ikke ønsket å ha helsesøster tilgjengelig på skolen til faste tider, slik man har på andre skoler. I kjølvannet av dette hadde sjefshelsesøster i Alta kommune og oppvekstsjef Mads Stian Hansen et møte med skoleledelsen, der man ifølge skoleledelsen kom frem til et kompromiss.

– De får komme til skolen, men vi ønsker at de skal være lojale mot vårt verdigrunnlag, sier Thomassen.

– Hvis en jente i 8. klasse kommer og forteller helsesøster at hun er gravid, for det kan jo skje, så vil ikke vi at hun skal gå til en person som har taushetsplikt og som gir henne råd om å ta en pille også er hun kvitt barnet i magen. Vi synes det er en for stor ting å bære for en jente og vi tenker at dette er noe foreldrene bør informeres om, slik at de kan snakke med jenta. For oss som foreldre ville det også være en tung ting å bære om vi ikke vet hva som har skjedd, sier styreformannen.

– Men ville det ikke være bedre at tenåringene får informasjon om prevensjon, så hadde de unngått å bli gravide?

– Vi vil først og fremst lære de unge at den delen av livet som fører til graviditet hører til innenfor et ekteskap og dette er jo ikke noe som vi her hos oss er alene om å mene. Og vi er imot prevensjon. Dette handler om våre verdier og hvordan vi ser på livet og samlivet.

– Hva med utdanning for de læstadianske jentene. Det blir vanskelig hvis man begynner å føde barn tidlig og fortsetter med det lenge?

– Det er ingen umulighet å ta seg utdannelse for jentene, sier Thomassen.

Oppvekstsjef i Alta kommune, Mads Stian Hansen, sier til Altaposten at det ikke er inngått noe kompromiss verken skriftlig eller muntlig om at helsesøstrene ikke skal kunne operere like fritt som ved andre skoler.

– Vi hadde et fint møte der vi informerte om hva helsesøstrene skal gjøre. Hvis de tror at det betyr at helsesøstrene skal sensureres på noen måte, så må skolen ha misfortsått, fastslår han.