Beboere rundt Tverrelvdalen barnehage ber om at fartsgrensa blir satt ned til 30 km i timen fra barnehagen og innover.

– Jeg ble sjokkert da vi skulle ut og gå. Bilene sakket ikke ned, forteller Anita Bakken Strøm, som er nytilsatt styrer i Tverrelvdalen barnehage.

På Sønvismoen er det verken en god veiskulder, gang- og sykkelvei eller nedsatt fartsgrense. Her er heller ingen fortau, gangfelt eller fartsdempere. Her er bare full fart.

– Vi snakker mye med barna om trafikken, men når bilene kjører så fort, blir alle redde, sier hun.

Tidligere jobbet hun i Breidablikk i sentrum. Det må da ha vært minst like farlig å gå tur der?

– Jeg følte meg mye tryggere der. Der var det gangfelt overalt, fartsdempere, nedsatt fart og kort vei til den fine byløypa, fastslår hun.

SKUMMELT: Både voksne og barn er redde for å krysse veien fra Tverrelvdalen barnehage. Bilene kjører fort forbi. (Illustrasjonsfoto) Foto: Kita Eilertsen

Ofte sjokkert

– Jeg har ofte opplevd å bli sjokkert når bilene passerer i stor fart, sier Marlene Schønning med Johannes på armen. I magen ligger en ny innbygger til Skomakerholtet boligfelt.

– Det blir nok mange trilleturer i årene fremover, sier hun med et smil.

– Det er også mye tungtransport. Jeg er glad bilene svinger unna i hvert fall, sier Sissel Sønvisen, som ofte er ute og triller.

SMÅBARNSMØDRE: Sissel Sønvisen med Teodor, og Marlene Schønning med Johannes sier det kan være skummelt av og til når de er ute og triller med vogna. Foto: Kita Eilertsen

Blir avvist av fylket

– Vi blir avvist av trafikktelling som viser at det er nært 1.000 biler i døgnet, og fartsmåling som ligger under 50 i snitt. Vi reagerer på at den målinga ble tatt ved innkjørselen til barnehagen, der alle slakker ned uansett, sier Hanne Larsen, FAU-medlem og mor.

Beboerne i hele området, samt skole, barnehage og idrettslag, ber om 30 km i timen fra barnehagen til Molandkrysset. Allerede i juni sendt de brev til kommune og fylkeskommune. Ennå er ingenting er gjort.

– Vi har fått et brev fra fylkeskommunen om at de ikke kommer til å gjøre noe annet enn å rydde for sikten. Det synes vi er for dårlig, sier Larsen.

Aldri så ille som nå

– Jeg har bodd her hele mitt liv, og det har ikke vært så ille som nå. Nå har jeg barnebarn og ser på kjøringa med skrekk og gru. Farta blir stadig høyere, med biler, tungtransport, mopeder og firehjulinger. Jeg er bekymret, sier Laila Olaussen.

Et raskt overslag gir rundt 65 barn som bruker veien hver dag, til skole, barnehage og idrettsbanen.

– Har du opplevd noe spesielt farlig?

– Jeg har sett ulykker, ja. Det er blitt slik at jeg nesten holder for øynene iblant, sier Laila.

Får støtte

Tommy Berg i SV sier han er enig i at fartsgrensa burde vært satt ned på Sønvismoen.  I neste samferdselsmøtet på fylket vil Berg ta opp saken. Det er allerede 6. oktober.

– Jeg er helt enig med foreldrene om at det er best å sette ned farta på denne strekningen. Jeg vil anbefale å sette ned farta, og den saken vil jeg følge opp, sier Tommy Berg.

Hovedutvalgsleder for samferdsel og kultur, Geir Ove Bakken, er ikke like overbevist om at de kan gjøre noe.

– Jeg har tatt det opp med Vegvesenet tidligere. De hevder å ha faglig begrunnelse for å ikke sette ned fartsgrensen. Men når det er sagt, så har vi alle ansvar for å kjøre forsvarlig. Vi får også oppfordre politiet om å ha kontroller ofte, sier Geir Ove Bakken.

NED MED FARTA: Beboere og barn på Sønvismoen ber om at fartsgrensa settes ned til 30 km i timen ved barnehagen. Foto: Kita Eilertsen