Magisk aften

– Det er noe eget med kirker og konserter.

KORSANG MED STJERNER: Et kor i Karasjok og Dimitrikoret fra Kautokeino, sang flere flotte nummer med Maria Arredondo og Torstein Sødal.  Foto: Johan Mathis Gaup

5

pluss

Det er noe eget med kirker og konserter. Stemningen og lyden blir annerledes, med en varme og klang en ikke kan sammenligne med andre scener. Og når vokalister som Maria Arredondo og Torstein Sødal fyller kirkespeilet med sin flotte klang, blir det både folkelig, intimt og magisk.

Nytelse for ørene

Torsdag aften var det atter klart for en sjelden konsert i Kautokeino kirke, og for en kveld det ble. Både Maria Arredondo og mannen Torstein Sødal er kjent for sine gullstruper, og i Kautokeino fikk de følge av et stort kor bestående av koret i Karasjok og Dimitrikoret fra Kautokeino –  og resultatet smeltet sammen til en nytelse for ørene og balsam for sjela.

SAMSTEMT DUO: Bernt Morten Bongo fikk æren av å synge duett med Maria Arredondo i Kautokeino kirke i går kveld.   Foto: Johan Mathis Gaup

Hårreisende

Sødal åpnet konserten med klassikeren «You raise med up» og allerede da reiste hårene seg ørlite grann og borget for en musikkopplevelse i vente. Deretter fulgte et utvalg «gladsanger» valgt ut av ekteparet. Hovednummeret for de lokale kom kanskje da bygdas utvalgte solist Bernt Morten Bongo ble ropt frem til scenen av Arredondo for å synge udødelige «Kom sommarvind» av Arvid Hansen. Og Bongo kom greit fra oppgaven og sang så vakkert i duett med Arredondo at hårene igjen reiste seg, og enkelte øyekroker ikke lenger var tørre. Og at han besto eksamen, kunne hans mor bekrefte;

– Ja, han sang vakkert, og det gjorde Arredondo også. Dem var flink ilag, smiler mor Asbjørg Bongo (97), som hadde tatt turen i kirka for å se og høre sønnen.

STOLT MAMMA: Aslaug Bongo (97) som er mor til solisten som ble valgt ut å synge duett med Arredondo, Bernt Morten Bongo, sier hun var var stolt over sønnen som sang med Maria Arredondo.  Foto: Johan Mathis Gaup

Svingte flott

Enda et hakk steg kvaliteten på konserten da korene marsjerte inn, begge ledet av den dyktige dirigenten Bernt Mikkel Haglund. Spesielt «Circle of life», og «Go tell it on the mountain» svingte det av og ble løftet opp til de store høyder i samspillet mellom artisten, pianist Jens Andreas Kleiven og korene.

Proft kor

Korene har øvd sammen i høst og det hørtes at de holdt et profesjonelt nivå, både som kor og flere av solistene som sang alene. Undertegnede mener dog at konserten hadde hatt godt av å kutte noe ned på låtene, og en times konsert hadde vært en innertier av en opplevelse. Dette da noen av de engelske låtene kunne virke noe fremmede lokalt og i kirken, men kvaliteten var bunnsolid, og altapublikummet kan glede seg til nok en magisk aften i Alta i kveld.

Etter fulle hus i Kirkenes og Karasjok, var det kanskje litt skuffende at bare omlag 100 publikummere fant frem til kirka i går, i skarp konkurranse med radiobingoen, uten at det gikk ut over stemningen som var veldig god i Kautokeino.