I dag mener Grete-Kaisa Olsen (28), som er oppvokst i en barnerik læstadianerfamilie, at åpenhet rundt kropp, sex, samliv og prevensjon er kjempeviktig.

– Det er viktig av mange grunner. Blant annet kan tabuer rundt seksualitet føre til uvitenhet blant for eksempel barn, som da ikke vil forstå om de blir utsatt for seksuelle overgrep. Jeg tror at en naturlig og trygg åpenhet om seksualitet gir et godt grunnlag for at et barn kan utvikle et godt forhold til hele kroppen, sine følelser og sin seksualitet. Jeg tror også det vil gi barn et godt og trygt forhold til andre mennesker, sier Grete-Kaisa.

Åpenhet gir trygghet

28-åringen som studerer sosialt arbeid ved universitetet i Alta, sier at tabuene fortsatt finnes overalt i samfunnet.

– Men med større åpenhet skaper vi tillit og trygghet rundt temaer som før har fremstått som vanskelig å snakke om, også om seksualitet. Selv om jeg synes dette er et viktig tema, så er respekt og anerkjennelse noe jeg setter høyt, og derfor respekterer jeg at ikke alle vil snakke om dette, poengterer hun.

Olsen forteller at da hun gikk på Elvebakken skole på 90-tallet, og da hun gikk på AKG det tiende skoleåret sitt, ble sidene som omhandlet kropp og seksualitet regelrett fjernet fra bøkene til de læstadianske barna.

– De ble klippet bort. Det er helt uvirkelig å tenke på i dag, sier Grete-Kaisa, som forteller at da hun gikk på ungdomsskolen ble hun og andre læstadianske barn tatt ut av klasserommet når de andre elevene fikk lære om temaet.

Aldri hørt om mensen

Mens elever i den offentlige skolen langt tilbake i tid har fått informasjon om både prevensjon, abort, seksualitet og menstruasjon, er dette emner, som ifølge Olsen, skal ha blitt holdt unna de læstadianske barna. Da hun som tenåring fikk sin første menstruasjon skjønte hun ingenting.

– Jeg hadde aldri hørt om det. Ingen hadde fortalt meg om det, sier hun og legger til:

– Det ble til at man måtte spørre seg rundt blant venner på bygda. Jeg ønsker på ingen måte at mine barn skal oppleve en slik sensur.

Kritiserer ikke foreldrene

Selv om hun skjønner at det hun nå sier kan ryste mange i det kristne miljøet på østsiden av Alta, føler hun det er viktig å bryte disse tabuene.

– Jeg ønsker ikke å kritisere verken mine foreldre eller deres religion. Og jeg klandrer dem ikke. De er og har alltid vært fantastiske foreldre. De har lært meg å tenke selv og til ta mine egne valg. Og det er det jeg gjør nå, sier Grete-Kaisa, som er glad for at det er større åpenhet rundt kropp og sex i dag enn tidligere.

– Da jeg var barn hadde nok dessverre denne hysj-hysj-mentaliteten en del med religion å gjøre, men jeg tror at mediedekningen og den teknologiske utviklingen har ført til mer åpenhet og til at vi i dag får vite mer om temaet, sier hun.

En vekker

Førsteårsstudenten var en av de som fulgte sexolog og lærer Margrete Wiede Aaslands foredrag om vold og overgrep i nære relasjoner på UIT i forrige uke. Aasland snakket mye om hvordan vi allerede fra barna er i førskolealder bør fortelle dem om hvordan de blir til, hva som er gode og dårlige berøringer, at ingen andre enn dem selv har lov å ta dem på tissen og at man må spørre barna om de får ha kroppen sin i fred.

For Olsen var foredraget en vekker.

– Hun vekket meg og jeg tror både jeg og alle andre i salen hadde godt av det. Jeg dro iallfall rett hjem og snakket med sønnen min om dette, sier Grete-Kaisa, som også bet seg merke i det Aasland sa om at alle måtte tenke over hvordan de fikk seksualundervisning da de var barn. «Er det noe dere vil videreføre til deres egne barn», var spørsmålet.

– Veldig mange av verdiene fra min oppvekst er absolutt noe jeg ønsker å videreføre til mine egne barn, men tabuene vi opplevde rundt seksualitet er ikke blant disse, sier Olsen.

SPESIALIST: Margrete Wiede Aasland har studert barns seksualitet i mange år og mener åpenhet fra tidlig alder er viktig. Foto: Hanne Larsen

Margrete Wiede Aasland sa under sitt foredrag at mange foreldre ikke forteller barna sine hvordan de blir til.

– Noen tror at de kom fra et frø og at det frøet er kjøpt på butikken. Andre tror at Gud har sendt dem, eller at Allah kom hjem til familien med en baby om natta. Det er det de får høre når de ser at det ligger en baby i en vugge om morgenen når de våkner.

– Vær ærlig med barna, ber Aasland.

– Blir rasende

Olsen sier at hun daglig blir påminnet om hvorfor hun har valgt å studere sosialt arbeid.

– Senest i morges slo jeg på radioen og fikk vite om at en fireåring og en seksåring var blitt voldtatt på Vestlandet. Det gjør meg rasende og enda mer klar på at jeg vil bidra til mer åpenhet og til å hjelpe barn og unge, sier Grete-Kaisa.