Storsatsingen gir åtte nye fysioterapeuter, til glede for de mange som trenger behandling i byen.

Hovedutvalget for helse og sosial har denne uka vedtatt å øke antall fysioterapeuter i Alta, med en ny hjemmel hvert år frem til 2024. Økningen skal skje gjennom en gradvis opptrapping over flere år.

Det har lenge vært underdekning i antall fysioterapeuter, og normal ventetid for pasienter på ett til to år. Flere fysioterapeuter jobber uten driftstilskudd fra kommunen. Inga Maren Erke (37) og Petter Reginiussen (26) er prisgitt en deling fra andre ved Manuell Terapi.

– Jeg har jobbet her i snart ni år, og er prisgitt at andre deler av sine tilskudd. Jeg skulle gjerne sett at alle hadde fått. Driftstilskudd skaper forutsigbarhet og trygghet, sier manuellterapeut Inga Maren Erke.

Kollega Petter Reginiussen har jobbet ved insituttet i tre år, siden han kom som nyutdannet fra London. Han synes han har vært heldig.

– Det er nesten umulig for nye fysioterapeuter å starte for seg selv. Jeg var heldig som har pappa som eier her. Jeg var garantert jobb, sier Reginiussen.

– Det er fortsatt stort behov for fysioterapeuter. Vi har ett års ventetid for de som ikke er førsteprioritet, som nyopererte, småbarn og gravide. Og jeg har faktisk måttet si nei til nyopererte, slår Inga Erke fast.

Helsepolitikerne vil bidra med 420.000 nye kroner hvert år, til og med 2024. I tillegg kommer 150.000 til en halv psykomotoriker i 2017. Nå avhenger saken bare av budsjettbehandling og å bli innarbeidet i økonomiplanen. For hver 420.000 fra kommunen, får de 192.500 i fastlønnstilskudd fra staten.

22 med – 7 uten

Det er i dag seks kommunale fysioterapeuter i rehabiliteringstjenesten, pluss turnuskandidat. I tillegg kommer 15 private med driftstilskudd, og syv private uten.

De private tilskuddene er fordelt på «Fysikalsk terapi» i Bossekop med seks (to uten), «Institutt for fysioterapi og akupunktur» på Elvebakken med tre (en uten), «Institutt for manuell terapi og fysioterapi» med fire (og fire uten) og «Psykomotorisk fysioterapi» med to terapeuter med tilskudd.

– Jeg synes det er veldig poslitivt at kommunen har en plan over det de gjør. Så vi kan avhjelpe med å bli kvitt litt av køene. Det er positivt bare at de begynner å ta tak i det,  sier Trond Reginiussen.

Han er glad de har fått tillatelse til å dele litt på de tilskuddene som er.

– Vi sliter med å dekke behovet. Det er stor vekst og mange nye behandlingsgrupper kommer til, forteller han, og viser til hvordan holdningen til å bruke tjenesten har endret seg på de 30 årene han har virket.

Derfor skjer det nå

Kommunen ønsker å komme i gang med et nytt tiltak innen hverdagsrehabilitering i 2017. Samtidig tok Frp opp saken for ett års tid siden. Medlem av hovedutvalget, Bengt Rune Strifeldt er veldig glad.

– Vi vil få tre nye kommunale stillinger, pluss fem private med driftstilskudd. I tillegg kommer den halve, psykomotoriske stillingen, sier Bengt Rune Stifeldt (Frp).

– Hvorfor har Frp satt trykk på denne saken nå?

– Det har vært en sak som har pågått lenge, i mange år. Men for ett år siden tok vi det opp igjen, da vi hadde fått så mange signaler på den lange ventetiden. Vi har lagt ekstra press, særlig det siste halvåret. Vi etterlyste saksfremlegget nå like før møtet, og klarte å få det ut. Det er jeg veldig glad for, sier Strifeldt.

– Jeg må få lov til å berømme Svein Berg (Frp) som har jobbet mye med denne saken. All honnør til han, sier Strifeldt.

– Har Alta kommune råd til dette da?

– Alta kommune må ha råd til et fysioterapitilbud som er tilstrekkelig. Kostnadene ved at folk får en plage som kan behandles, og må gå langvarig sykmeldt, vil være mye høyere. Dette er såpass viktig at vi må prioritere det, fastslår Frp-politikeren, som håper alle de andre partiene vil prioritere saken i budsjettbehandlingen.

Saken fikk et enstemmig vedtak i hovedutvalget. Hovedutvalgsleder Kristin Jensen (Ap) ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Saken vil ikke bli endelig avgjort før budsjettmøtet legges frem for politikerne i desember.