Er det noe som virkelig trekker til seg de minste så er det uniformer, blålys og sirener. Alta brannvesen hadde åpen dag sist lørdag og da stormet de yngste til. Inn i mellom disse så en også en og annen forelder som lyste opp i barnlig glede når de også fikk delta

Stor interesse

Køene var passelig store og det var ikke få «utrykninger» sjåfør Håvard Øverli måtte gjennomføre for å ta unna pågangen på sin vakt.

– Det har blitt noen turer på den halvannen time jeg har kjørt, men det er bare koselig, smiler brannkonstabelen, mens han lemper unger inn og ut av brannbilen.

Og han merker at dette er stort for barna.

– Barna synes det er veldig artig når vi får på blålys og sirener, så det virker å være kremen på omvisningen her hos oss, forteller Øverli.

Det er bare artig

Paul Kristoffer Heitmann (4) var en av de mange barna som deltok med liv og lyst – og noe motvillig ble løftet ut av brannbilen etter endt runde rundt rådhuset. Han kunne tenkt seg flere turer.

– Ja, det gikk jo så fort, men mannen sa at vi måtte dele, sånn at andre også fikk prøve, smiler han utenfor brannbilen.

 – Hvorfor vil du ta flere turer?

– Ja, jeg vet ikke. Men det e jo bare sååå artig, smiler han bredt, mens hele kroppen rister.

To sekunder senere har han allerede klatret opp på en annen brannbil og studerer ivrig brannslanger og stiger sammen med lillesøster Mie Adelen på to år.

Viktig og flott tiltak

Også arrangøren av åpen dag er storfornøyd. Terje Jonas er utrykningsleder for et brannlag, og han er veldig fornøyd med dagen.

– Det har vært jevnt sig av besøkende siden vi åpnet klokken ti, men nå når vi går mot avslutningen, så har det blitt noe mindre folk her. Dette er jo et landsomfattende tiltak, og vi ser interessen øker for hvert år, så dette er nok populært, spesielt for ungan som ser ut til å elske spesielt turen med brannbilen.

– Hvor viktig er slikt i forhold til tidlig innsats innen brannsikkerhet?

– Det er veldig viktig. Barn blir tryggere på brann, biler og sirener og der de tidligere var noe skvetten av seg. Nå finnes ikke skepsis hos dem, og man merker at det er mer fokus på dette, også gjennom skole og barnehage i forhold til blant annet nødnumrene, avslutter Jonas.