Storbukt fiskeindustri får støtte fra Alta for å etablere fiskemottak på Storekorsnes. Vedtaket i hovedutvalget i dag var enstemmig, og Trond Einar Karlsen i fiskarlaget på Storekorsnes, som har utredet fiskebruk på stedet helt siden 1986, sier dette er en gledens dag.

Fiskerne jubler

– Da vi flyttet til Storekorsnes i 1986 var det snakk om at fiskebruket ville være i gang om et par-tre års tid. Man kan trygt si at ting, tar tid, men nå blir det altså en realitet og dette kan trygt karakteriseres som en gledens dag. Vi har jobbet for dette lenge og når kommunen nå spiller på lag, så vil dette bli realisert, sier Karlsen.

Han slår fast at det har blitt gjennomslag i fjordfiskenemnda for at ungdom kan satse på egen båt, uten å måtte kjøpe seg kvote og det betyr at det blir enklere å komme seg inn i næringa.

– Alle som bor i virkemiddelområdet får nå kvote i åpen gruppe alt etter hvor stor båt de har, og de trenger ikke å kjøpe seg kvoter, kvotene er heller ikke knyttet til etnisitet i form av krav om manntallsføring i samemanntallet. At vi nå får et fiskebruk i drift på Stroekorsnes kan bety mye for rekrutteringen til næringa, sier Trond Einar.

Lande kvotene lokalt

Bjørn Ronald Olsen i Storbukt fiskeindustri AS har allerede en avtale om kjøp av det tidligere tørrfiskloftet på Korsnes.

– Det er kjempemessig at hovedutvalget støtter vårt prosjekt for å starte fiskekjøp på Storekorsnes, så får vi bare håpe at formannskapet og kommunestyret følger opp, sier Olsen.

Han kan ikke i dag si hvor mange arbeidsplasser som kan skapes på Storekorsnes, men han mener det vil bli en helt annen aktivitet der enn hva det er i dag.

– Jeg har sagt at Alta kommune er en stor fiskerikommune, men uten mottak. Når vi synes dette er interessant, så er det nettopp fordi det ikke finnes noe fra før. De kostnadene vi får når vi etablerer oss er betydelige, men langt mindre enn hvis kommunen må bygge noe eget for utleie, så dette vil være gunstig for begge parter. Alle kvotene i Alta leveres i dag utenfor kommunen og dette ønsker vi å ta del i. Vi skal kjøpe alle sorter fisk og vi skal sette opp tørrfiskhjeller. Vi ser også at krabba kommer inn i fjordene etterhvert og blir en ressurs, sier Olsen.

Skal satse på henging

Trond Einar Karlsen har deltatt i planleggingen av det fremtidige bruket sammen med Olsen. Olsen har helt nylig kjøpt anlegg i Tana og Smørfjord.

– Vi i fiskarlaget har skaffet til veie ressursoversikten som viser at det er kvoter på rundt 12.000 tonn hvitfisk i Alta kommune. Dette er fisk som har blitt levert til Loppa, Skjervøy, Sørøya, Måsøy og Nordkapp. Nå blir det mulighet for å få denne fisken hjem. Storkorsnes ligger bare en times gåing unna fiskefeltene i Altafjorden enten du ser vestover til Talvik, eller nordover til Kufjord og Bekkarfjord; hele det fiskerike området som hører til Altafjorden, sier Karlsen.

– Husk at Storekorsnes sammen med Vestre Jakobselv er de to stedene i Finnmark med det aller beste klima for å henge tørrfisk, sier Karlsen.