Debatten rundt hvorvidt det er lov med MC-klær på uteplassene i Alta er på ingen måte ny. I 2009 anmeldte daværende Wolverines-medlem Eroll Pedersen Barila for diskriminering.

Syv år har gått, og siden den gang har det skjedd lite.

Men den mye omtalte hijabsaken fra Rogaland, hvor frisøren Merete Hodne nektet en hijab-kledd kvinne klipp, har gitt nytt håp for medlemmene av MC-klubben i Alta.

– Hijabsaken har fått mye oppmerksomhet, og vi håper nå at vi kan vinne frem på det samme grunnlaget  Det vi nå gjør er å anmelde City scene, fordi vi føler oss diskriminert på grunn av livsstil og livssyn, sier Runar Kjellsønn Haugen, prospect (prøvemedlem red.anm.) i Bunkers MC.

PÅ NØYTRAL GRUNN: Kim Melsvik og Runar Kjellsønn Haugen (t.h) fra Bunkers MC anmelder City Scene for det de mener er diskriminering. Barila og Catch-22 kan følge etter. Foto: Bjarne Krogstad

Barila og Catch-22 vurderes også anmeldt. Loven de mener å ha hjemmel i, er straffelovens paragraf 349a (se faktaboks).

Ufortjent dårlig rykte?

Kjellsønn Haugen forklarer at så lenge de går med klubbvesten til Bunkers MC, har de ikke adgang til City scene, Studenthuset, Catch-22 eller Barila. Årsaken er at vesten er dekorert med merket «81», som refererer til motorsykkelklubben Hells Angels.

– Forstår du de som blir skeptiske når de ser 81-merket?

– Ja, men samtidig er vi dem vi er, og er det noe folk lurer på er det bare å komme bort og spørre. Samtidig er Bunkers en av de eldste Harley-klubbene i Norge, og vi har ikke på oss at vi er ute etter å lage bråk, sier Kjellsønn Haugen og synes det er synd at alle skal dras over samme kam.

– Er det så viktig å gå med vest?

– Vi må ikke, men det er den livsstilen vi liker og lever etter og er måten vi viser hvem vi er på.

Kjellsønn Haugen viser til at han selv har måttet snu i flere av Altas uteplass-dører med beskjeden at han ikke er velkommen så lenge han bærer vesten sin.

– Selv om jeg bare skal inn for å drikke kaffe midt på dagen, får jeg ikke lov å komme inn så lenge jeg ikke vil ta av meg vesten. Det føler vi at de ikke har noen hjemmel i loven for å kreve, sier han.

Får støtte

Bård Felix-Schille representerer Payback, en interesseorganisasjon for MC-klubber og motorsyklister. Han jobber for at de skal ha rettigheter på lik linje med andre borgere i Norge. Payback har engasjert John Christian Elden som sin advokat.

– Elden kommer til å støtte Bunkers og Runar i saken. Dette går på prinsipp og juss og ikke på synsing og fordommer. Vi mener at det er jussen som skal styre, og loven bør være lik for alle, noe den ikke er i dette tilfellet, sier Felix-Schille.

Felix-Schille mener at det ikke er prinsipiell forskjell på at man blir nektet med et kulturelt plagg som hijab, eller en motorsykkelvest, som ifølge han også er et kulturelt plagg.

– Bunkers har vært i Alta i 40 år og har ikke skapt noen store problemer på Altas uteplasser, avslutter Felix-Schille og oppfordrer folk til å få med seg den kommende serien om motorsykkelmiljøet i Norge, «Pilgrims», som har premiere 16. oktober på TV2.

  • John Christian Elden har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.

– Alle er velkomne

Nylig tiltrådt daglig leder for Studenthuset City scene, Jonas Apeland, ønsker ikke å nekte noen, og sier at alle i utgangspunktet er hjertelig velkomne. At noen blir nektet inngang på grunn av uniformering, mener han er i deres fulle rett.

– Uniformsnekt gjelder for andre på samme måte som for dem med MC-jakker. Det er et prinsipp vi står på, og det er et prinsipp som gjelder på de fleste uteplasser i hele landet og er helt normalt, sier Apeland.

Bakgrunnen er ønsket om å hindre stridigheter.

– Det gjelder like mye mellom Liverpool- og Manchester-supportere som for andre, sier han og legger til at han kjenner til at russ har blitt nektet inngang på samme grunnlag andre steder i landet.

– De må gjerne komme uten uniform. I den grad de skulle bli nektet, vil de være andre legitime forhold som ligger til grunn. Det gjelder for alle som blir nektet, avslutter Apeland.