Amfi skal utvide kjøpesenteret sitt med 8000 kvadratmeter, men før de får sette spaden i jorda skal en rekke krav være oppfylt. Alta kommune er nemlig opptatt av at mastodonten ikke skal kvele alt annet liv og at vi ikke får en by som kun lever mens butikkene er åpne.

– Fra et byutviklingsperspektiv er det utfordrende å se utelukkende positivt på flere butikker i kjøpesenter som en metode for å skape variert bebyggelse og liv i et sentrum. Et sentrum trenger aktiviteter både på dagen og på kvelden. Et bygg med kun butikker og/eller matservering skaper ikke liv og aktiviteter utenom sine åpningstider. Samtidig er det viktig for Alta å videreutvikle sentrum og åpne opp for de som ønsker å investere her, skriver planadministrasjonen i saksfremlegget sitt.

Mørkt under brua

Administrasjonen ber derfor om at bygget ikke skal være en lukket fasade uten vinduer. Restauranter og kafeer utendørs må legges slik at de ikke blir til hinder for promenering og den tiltenkte gangbrua som skal koble eksistrerende bygg sammen med nybygget er ikke kommunen fornøyd med.

– Risikoen for et mørkt område uten noen gode kvaliteter er stor og planadministrasjonen anbefaler at det vises et alternativ med en mindre overbygging, skriver de i sakspapirene.

Fremkommelighet

At folk som ikke skal handle på Amfi må kunne komme til andre butikker uten hindring er viktig. Det bes også om at varelevering skjer mot Bjørn Wirkolas vei og at lagerdørene holdes stengt når det ikke foregår inn- og utlasting.

Leiligheter skaper liv

Amfi bes også å vurdere hvordan sikten blir i sentrum, når et  fire etasjer nytt bygg i fremtiden skal legge beslag på store deler av sentrum. Kommunen ser imidlertid positivt på planene om at det skal bli leiligheter i toppetasjene på Amfis nye bygg. Dette fordi de mener at leiligheter og mennesker er med på å skape mer liv til flere tider på døgnet.